Fukushima fejezi be az emberiség ámokfutását?


A fontos híreket figyelemmel kísérő emberek közül sokak agyában folyamatosan ott motoszkál a sérült fukushimai erőművek állapota és az ezek jelentette veszély. Már a tavaly márciusi katasztrófa bekövetkezte után írtunk az elhasznált fűtőelemek jelentette veszélyről, kaptunk is érte rendesen a „szakértőktől.” Eltelt egy év, és ma egyre többen kénytelenek belátni, hogy valóban nagy a baj.

A sérült fukushimai 1-es számú atomerőmű körül továbbra is fennálló és igazából egyre sokasodó problémák komoly veszélyt jelentenek az egész emberiségre nézve. Amennyiben a 4-es reaktor környékén, akár egy Richter skála szerinti 7,0-es erősségű földrengés következne be, 70% az esélye annak, hogy az elhasznált fűtőelemek tárolására használt épület összedőljön, aminek hatására óriási mennyiségű halálos sugárzás kerülne az atmoszférába. Egy ilyen földrengés előfordulásának esélye az érintett területen igen nagy, egyes becslések szerint egy éven belül 70, három éven belül pedig 98%.

Egy ilyen katasztrófa eredményeként hozzávetőlegesen 134 millió Curie (nem µ Curie!) Cézium-137 szabadulna fel, ami a Csernobili katasztrófa során kiszabadult Cézium-137 körülbelül 85-szöröse, az Amerikai Országos Sugárvédelmi Tanács (NCRP) becslése szerint. A szakértők szerint egy ilyen mennyiség elegendő „az egész emberiség és a föld környezetének elpusztítására,” ami azt jelenti, hogy ennek a veszélyforrásnak az elszigetelése elsődleges fontosságú feladat kellene, hogy legyen az „emberi túlélés szempontjából.”

A négyes reaktorépület elhasznált fűtőelem tárolójának szerkezeti integritása jelentősen sérült a tavaly márciusi földrengés és az azt követő cunami során. Jelenleg a fűtőelemek tárolásául szolgáló medencék védelme gyenge, ami azt jelenti, hogy egy komolyabb rengés „a három reaktor leolvadásánál is komolyabb katasztrófát okozna,” írja az AP. Egy ilyen katasztrófa esetén „az embereknek el kellene hagyni Japánt és az Egyesült Államok nyugati partján és a Kanadában élőknek otthonaikban kellene maradniuk zárt ajtók és ablakok mögött,” mondja Arnie Gundersen, nukleáris mérnök.

Bár az emberi életre és a környezetre a II. Világháború óta nem leselkedett ekkora veszély az Egyesült Államokban, az Obama kormány nem igazán járult hozzá a mentési munkákhoz. Japán nagyjából egyedül próbálja állni a sarat és valahogy összeállítani egy olyan tervet az elhasznált fűtőanyagok biztonságos tárolására, ami a lehető legkisebb kockázattal jár a lakosságra nézve.

2012. március 8-án Hiroake Koide, a Kyoto Egyetem Kutatóreaktorának munkatársa ijesztő képet festett a jelenlegi helyzetről a „Morning Bird” nevű japán hírműsorban. Koide elmagyarázta, hogy az elhasznált fűtőelemek tárolására épült és jelenleg 1500 darab elemet tartalmazó medence komolyan megrongálódott. Ezek a fűtőelemek folyamatos hűtést igényelnek különben „a bennük lévő rendkívül erős sugárzás kiszabadulhat.” Egy földrengés esetén, a dőlésveszély miatt jelenleg acéltámasztékokkal aládúcolt, a földtől 30 méter magasságban lévő medencékből elfolyna a hűtőfolyadék, aminek hatására a fűtőelemek leolvadnának, hihetetlen mennyiségű radioaktív sugárzást bocsátva az atmoszférába. Koide elmagyarázta, hogy az elhasznált fűtőelemek biztonságos kiemelése nem lehetséges, mert „amint a fűtőelemek a levegőbe kerülnének, azonnal sugározni kezdenének és a közelben tartózkodó emberek meghalnának.”

A Morning Bird egyik műsorvezetője megkérdezte, mi történne, ha újabb földrengés érné az erőművet.

„Az a vég lenne,”- válaszolta Koide.

Dr. Helen Caldicott, a nukleáris erőművek ellen harcoló fizikus elmondta, hogy amennyiben a 4-es épület összedől, azonnal evakuálja családját Bostonból és a déli féltekére költözik. Ez azért is drámai kijelentés, mivel Boston a Fukushimából érkező sugárzás szempontjából sokkal kevésbé veszélyeztetett keleti part mentén fekszik.

Forrás: www.idokjelei.hu / eurasiareviews.com

Egy éve ez volt a helyzet Arnie Gundersen szerint:

És egy friss videó a helyzetről:

facebook_banner

Kapcsolódó híreink:

2012.04.20. Fukushima – most sem jobb a helyzet

2012.03.11. Egy évvel Fukushima után

2011.11.23. A reaktorok állapota nem javult Fukushimában

2011.10.28. Japán kormánytagok szólaltak meg Fukushimával kapcsolatban

2011.06.12. Fukushima: az atomerőmű-katasztrófa árnyékában

2011.05.18. A fukushimai 1-es reaktor fűtőelemei szabadon, a 4-es összedőlőben

free counters

13 című bejegyzés “Fukushima fejezi be az emberiség ámokfutását?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A cikkben rengeteg tárgyi tévedés, és durva túlzás van!
  1, A csernobili sugársás 85szőröse se okozna olyan sugárfertőzést, ami miatt Bostonból bárkinek el kéne költözni, sőt valsz. még Tokióból se. Ne feledd hogy a 2 atombomba önmagában produkált majd ennyi hasadóanyagot, radásul porként azt lehetetlen volt elkerülni, szemben a szilárd anyagokkal) mégse halt ki japán. A bikini szigetek környéke meg a kijutható maximumnak is a sokszorosát kapta.
  2, Ennek a cézium mennyiségnek kb többszázszorosa került már a levegőbe a kísérleti atomrobbantások során, mégse halt ki a bolygó.
  3, Szeretik az ilyen szenzációhajhász cikkek nem megemlíteni hogy a KŐSZÉN is tartalmaz hasadó anyagokat, így csak Németország szénerőműve ~ annyi sugárzást juttatnak ÉVENTE a levegőbe mint Csernobil. Mégse halt még ki a Ruhrvidék. Megjegyzem NewYorkban 2011ben a háttérsugárzás pont akkora volt mint Pripjatyban… Mégse halt ki fél manhattan.
  4, HA a sugárzás fele olyan veszélyes lenne mint amit a fukushima-hiszti kapcsán összehordott a média akkor egy tüdőröntgentől meg kellene halnod helyben. Eleve milyen hiteles forrás az http://www.idokjelei.hu. Ha ekkora gebasz lenne arról a bme vagy az euratom már visítana.
  5, Az atomenergiáról úgy ir mint ha azt holnap le kellene kapcsolni. JA sokkal jobb lenne ha a régi 50 éves szénerőműveket újraindítanák. A savas eső meg a klímaváltozás az legalább tényleg sanszos hogy kiírt minket. Aki meg azt hiszit hogy az atomenergiát ki lehe pótolni szél/nap cuccal az nagyon nem rendelkezik reális képpel az energetikáról.
  6, Az olyan vegyszerek mint a DDT például 100x rákkeltőbbek mint azonos tömegű urán. Az ukrajnában mutogatott 2-3 fejű tehenek is e vegyszer miatt szültekkek és nem csernobil miatt (eleve az agyon mutogatott 6 lábú tehén fél évvel a balesel ELŐTT született; de vietnámban is rengeteg mutáns gyerek születik máig az agent orange nevű vegyszer miatt)

  1. Az idokjelei.hu csak a fordítást végezte. Az angol-nyelvű forrás:
   eurasiareviews.com
   Hiraoke Koide és Dr. Helen Caldicott pedig majd vállalja a szavaiért a felelősséget.
   A hozzászólásodban találhatóakról pedig gondolom a Monsantonak és a szén-lobbinak lenne az a véleménye, hogy “rengeteg tárgyi tévedés, és durva túlzás van” benne. 😉

  2. Valószínűleg igaz, hogy nagyon túlzó a cikk, olyannyira, hogy az “atomosok” is írathatták, hogy legyen mit könnyen megcáfolni. Ennek ellenére nem gondolom, hogy Fukushima 50 kilométeres körzetébe vinnéd a családod. Viszont mi itt nagyon sokan lakunk egy atomerőmű 20 kilométeres körzetében is, nemhogy az 50 kilométeresben. Persze, józan ésszel felfogható, hogy nem lehet őket csak úgy lekapcsolni, de hogy bővíteni nem kellene, az legalábbis megfontolandó. És az is, hogy azért idővel ki lehet váltani az atomenergiát. A bővítésre szánt összegből már pl. ki lehetne. A hagyományos blokkok építésével más okból sem kellene kapkodni, hiszen a hagyományos hasadásos atomenergia éppen elavulóban van. Az orosz barátaink éppen egy elavulóban lévő technológiát akarnak eladni nekünk, aminek még az a szépsége is meg lenne (az ő részükre), hogy a használt fűtőelemeket nagy-kegyesen jó pénzért elszállítanák (ha éppen jóban vagyunk), és azt utána ők “újrahasznosítanák”: http://www.origo.hu/idojaras/20110117-negyedik-generacios-atomeromu-gyorsreaktor-vilagelso-kiserleti-atomeromu-epulhet-magyarorszagon.html

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.