Komló Média Blog 2019

2019. december 30. Mérgezett Föld: hogyan tettük tönkre a termőtalajt

Használjuk, kihasználjuk és végül kitartó munkával tönkretesszük a földterületeinket. Egy nemrég bemutatott magyar dokumentumfilm mutatja be, hogyan ássa saját sírját az emberiség.

2019. december 28. Új kor, új betegség: egyre több a klíma-pánikbeteg

Az apokaliptikus előrejelzések miatt a klímapánik a pánikbetegségek egyre gyakrabban diagnosztizált fajtája lett az Egyesült Államokban, bár az ország igen szép számban tevékenykedő pszichológusai még nem nagyon tudnak mit kezdeni az új kórral.

2019. október 28. Elhunyt Vlagyimir Bukovszkij emberi jogi aktivista, író

Életének 77. évében elhunyt az angliai Cambridge-ben Vlagyimir Bukovszkij orosz neurofiziológus, emberi jogi aktivista, volt szovjet “másként gondolkodó” író.

2019. április 04. Amerikai hackerek az USA érdekei ellen dolgoztak a Közel-Keleten

Az amerikai hírszerzés, az NSA egykori ászai az Öböl-menti emírségek szolgálatába szegődtek, mert remekül megfizették őket a Holló-program keretében.

2019. március 22. Kína első klónozott kutyája rendőri szolgálatra jelentkezett

Két hónappal a “születése” után Kunszün megérkezett Kunming városának rendőr kapitányságára. A kínai farkaskutya első tesztjei jók és ez egyáltalán nem véletlen. Jünnan tartomány legjobb rendőrkutyájának, egy hétéves nősténynek a klónja a két hónapos kutyus.

2019. március 03. Pókselyemből készült mesterséges izommal lehetnek szupererősek a robotok

A tudósoknak sikerült létrehozniuk az első olyan anyagot, amit mesterséges izomzatként használhatnak majd a humanoid robotokon.

2019. február 23. Karaoke: a mesterséges intelligenciával eltűnnek a hamis hangok

Bárki tud majd hibátlanul énekelni, ha beválik a szoftver. A mesterséges intelligencia a karaoke színterét is meghódítja egy igen hasznos funkcióval.

2019. február 19. Űrturizmus Gagarin nyomában

1961-ben Jurij Gagarin űrhajós megkerülte a Földet, majd sikeresen visszatért. Nemsokára pénzes űrturisták megtehetik ugyanezt – tudatta Twitteren a Roszkoszmosz főnöke.

2019. február 12. Gőzmeghajtású robotszondákkal fedeznék fel a Kisbolygóövet

Az elképzelés szerint az űrjárművek menet közben képesek lennének az aszteroidákról kitermelni a működésükhöz szükséges anyagokat, így hosszabb ideig üzemelhetnének.

2019. február 07. Üstökösmaradvány lehet az Oumuamua

Számtalan elmélet látott már napvilágot az Oumuamua, a Naprendszer első “csillagközi bevándorlója” eredetét és származását illetően. Egy új elmélet szerint a különleges formájú égitest egy szétesett csillagközi üstökös hulladékfelhőjének maradványa lehet.

2019. február 02. Az USA kilép az oroszokkal kötött rakétaszerződésből

Ezt személyesen Donald Trump jelentette be. Az amerikai elnök szerint Oroszország megsérti azt az INF-szerződést, melyet még Reagan elnök írt alá Mihail Gorbacsovval 1987-ben.

2019. február 01. Miért vetik magukat partra a bálnák?

Az összefüggést már évekkel ezelőtt észrevették a tudósok, most azonban az okát is megfejtették.

2019. január 26. Moszkva figyelmeztette Izraelt Szíria miatt

Damaszkusz környékén hajtott végre intenzív légitámadást Izrael, elsősorban feltételezett iráni célpontokat támadva. Válaszul Szíria azzal fenyegetőzött: mi is megtámadhatjuk Tel Avivot!

2019. január 25. Megfejthették Nagy Sándor halálának több mint 2300 éves rejtélyét

Egy új-zélandi tudós úgy véli, megfejtette Nagy Sándor halálának több mint 2300 éves rejtélyét, Katherine Hall, a Dunedini Orvostudományi egyetem oktatója, gyakorló orvos úgy véli, az ókori uralkodó nem malária, alkoholizmus vagy gyilkosság áldozata lett, ahogy más elméletek állítják.

2019. január 23. Készpénz nélkül Svédországban

Svédország élen jár a készpénz nélküli fizetés területén, hiszen a svédek 80%-a már alig használ készpénzt. Bár a digitális kereskedelemből a bankok profitálnak, de néhány társadalmi csoport nem képes lépest tartani a többséggel és még jobban annak a peremére szorul.

2019. január 20. Miért nem csinálunk több ivóvizet tengervízből?

A sótalanítás legnagyobb gátja, hogy az alkalmazott folyamatok során még mindig iszonyatos mennyiségű hulladék termelődik, amelyek biztonságos elhelyezése és hasznosítása nem megoldott.

2019. január 17. A NASA eltérítene egy aszteroidát

A tervezett küldetés annak tesztelésére szolgál, hogy lehetséges-e egy fél tonnás űreszköz ütköztetése által úgy módosítani egy kisebb égitest pályáját, hogy az ne találja el a Földet.

2019. január 15. Már a múlté Moore törvénye

Az nVidia vezetője úgy véli, hogy a chipek méretének csökkentése már elérte a fizikai határokat.

2019. január 14. Eltolódott a Föld mágneses pólusa

A Föld mágneses mezejének északi sarka gyors tempóban tolódik el, és a kutatók tanácstalanok a jelenséggel kapcsolatban. A mágneses mező változása miatt a globális navigációs rendszereket is át kellett kalibrálni, hogy pontosak maradjanak.

2019. január 11. Rovarkutatók oldották meg a kubai „akusztikus támadások” rejtélyét

Kiderült, hogy az egész csak egy félreértés volt a helyi tücskökkel.

2019. január 10. Nem működik nagy óceántakarító szerkentyű

A 600 méteres lebegő „hurka” nem fogja be a szemetet, és a múlt héten ketté is tört, így Hawaiira vitték javítani és továbbfejleszteni.

2019. január 09. Az emberekre senki nem gondol az autonóm vezetésnél

Az autonóm vezetés sokkal többről szól, mint intelligens utakról és autókról: át kell gondolni az emberek tájékoztatását és a tömegközlekedést is.

2019. január 08. Kínai megabomba

Ez a bomba minden erődítményt elpusztíthat – nyilatkozta egy kínai szakértő a Global Times című pekingi lapnak. Olyan, mint az amerikaiak megabombája, de könnyebb.

2019. január 07. Káros a túl gyors digitális átalakulás

A digitális korszak rombolja a szervezeti hierarchiát, a mesterséges intelligencia pedig veszélyezteti a munkaerőpiacon kialakult szokásokat. A vállalati profitok ugyan nőhetnek, de az embereknek is helyet kell találni egy új rendszerben, ami időbe telik.

2019. január 05. Hackerek több ezer titkos dokumentumot szereztek meg 9/11-ről

A The Dark Overlord nevű hackercsoport december 31-én Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy a New York-i terrortámadással kapcsolatos 18 ezer titkos dokumentumot sikerült megszerezniük.

2019. január 04. Munkák, melyekre 15 éven belül nem lesz szükség

A jelenlegi állások felét válthatja ki a mesterséges intelligencia – állítja Kína vezető mesterséges intelligencia szakértője, aki több könyvet is írt a témában.

2019. január 02. Amerikát aggasztja az új orosz hiperszonikus rakéta

Hogyan őrizheti meg az Egyesült Államok a fölényét a tengereken? Ezzel a címmel készített tanulmányt John Richardson tengernagy. Ez a US Navy fejlesztési terveit tartalmazza 2025-ig.

komlomedia.hu  2011-2019 © Minden jog fenntartva
Frissítve: 30/04/2020 18:02:13