Alapjövedelem – Egy lehetséges út a változáshoz?


Az alapjövedelem olyan jövedelem, ami feltétel nélkül minden polgárnak jár. Nincs szociális szükségállapothoz vagy munkavégzési szándékhoz kötve. Ugyanakkor megszűnne minden olyan szociális támogatás, ami ma a munka megadóztatása által van finanszírozva, mint pl. a munkanélküli segély, gyereksegély, családi pótlék stb.
Ilyen értelemben az alapjövedelem a szociális támogatási rendszer továbbfejlesztése, de ugyanakkor ennek mai változatához semmi köze. Ez nem állami gondoskodás, hanem polgári jog. Ennek összege olyan szinten kell legyen, hogy biztosítani tudja az egyén létét egy kulturális szinten. Nemcsak a test életben tartására kell elegendő legyen, hanem az ember alapvető szellemi igényeire is. Az alapjövedelem a bölcsőtől a koporsóig minden állampolgárnak járna.

Az alapjövedelemre azért van szükség, mert egy nem önellátó társadalomban a magas munkanélküliségi arány már nem az emberek hibájából következik, hanem ezt a kapitalista termelői-fogyasztói rendszer logikája okozza. Az alapjövedelem megvédi az embereket a társadalmi kirekesztéstől,  az egzisztenciális félelmeitől. Ez még azt is jelenti, hogy megszűnik a munkanélküliek megbélyegzése, ami a jelenlegi rendszerben elkerülhetetlen. Egy olyan társadalom, melyik ezt a megbélyegzést elfogadja, megsérti az emberi méltóságot és a munkához való jogot.

Az emberi munkát egyre inkább a gépek és informatikai technológiák váltották fel

Ma a társadalmi fejlődés oda vezetett, hogy a modern piacorientált társadalomban az elvégzett munkának csak egy részéért jár fizetés. Különböző szociális munkák, mint a gyereknevelés, a nem önellátó emberek (öregek, betegek, nyomorékok) gondozása pénzben csak akkor van megfizetve, ha ez intézményesítve van. A feltétel nélküli alapjövedelem erre is egy megoldás lenne. Az alapjövedelem átértékeli egymáshoz, az öregekhez, a gyerekekhez, a demokráciához, tehát a szociális ökonómiához, a pénzhez, de egyáltalán saját magunkhoz való viszonyunkat.

1976 Közgazdasági Nobel-emlékdíj

Már 1960-ban Milton Friedman, neves amerikai közgazdász is szerette volna bevezetni a negatív jövedelmi adót, ami szintén egy hasonló szociálpolitikát követelt.
Az alapjövedelemnek ebben a filmben bemutatott formáját  Németországban 2005-ben Werner Götz kezdeményezte. A gondolat nem új, mivel nincs új gondolat a nap alatt. Új a megközelítés, ami a megváltozott társadalmi állapotokból következik.
A modern jóléti társadalmakban már a lakosság több mint fele mások jövedelméből vagy a társadalmi biztosításokból él. Ez az állapot fokozatosan éleződik. Ugyanakkor az iparosításból, racionalizálásból kifolyólag csökken a munkaerő iránti kereslet. A szociális biztosítás és a munkabérek szoros összefüggése tovább fokozza a bérek költségeit.

Sokan eddig úgy képzelték el, hogy az alapjövedelem finanszírozását csak a nagy jövedelmek magasabb adóztatásával, vagy a vagyon megadóztatásával lehetne megvalósítani. A hagyományos szociális gondolkodás elvárja, hogy egy kis osztályharc is legyen a dologban. Ha a nagy jövedelműek fizetnek a rászorultaknak, a szociális segítség elve is megmarad.
Ez a mentalitás uralkodott régebb, 100 évvel ezelőtt, mikor egy teljesen más gazdasági rendszer létezett, mikor a termék hiánycikk volt, mikor az ökonómia elve az egoizmus volt, mikor a munka önellátást jelentett, mikor a munka a társadalom teljes foglalkoztatását jelentette.

A dm-drogerie markt alapítója, a GLS Bank felügyelőbizottsági tagja

Az alapjövedelem finanszírozá- sának egy teljesen átalakított és leegyszerűsített  adórendszer az előfeltétele, ami nem a munka, hanem a fogyasztás megadóztatásán nyugszik. A Werner Götz által kidolgozott modell szerint a jövedelmi adó megszűnne. Ez a modell az alapjövedelem finanszírozására az áruk és szolgáltatások megadóztatását javasolja.

„Aki nem akar dolgozni, ne is egyék” (2Tessz 3,10). E Pál apostolnak tulajdonított bibliai mondatot sokan idézik mostanában előszeretettel – a forrást többnyire nem is jelezve, ám szinte sohasem irigység nélkül –, mondván: dolgozzanak meg azok is a pénzükért, akiknek „büdös a munka”.

De vajon van-e ma bármiféle realitása ennek a szigorú követelésnek?

2011.07.31. Feltétel nélküli alapjövedelem: egyék mindenki!

2011.07.05. Alapjövedelem – Egy lehetséges út a változáshoz?

free counters

13 című bejegyzés “Alapjövedelem – Egy lehetséges út a változáshoz?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

    1. Ez most is létező ha nem is így hívják, Teljesítmény nélküli jövedelem kiváltságos társadalmi csoportoknak jár Mindegy hogy minek nevezzük segély vagy pótlék vagy alamizsna. Következményét mindenki láthatja.
      Ha ebből még több lenne jó lenne?
      A tétlenség kilátástalanság hova vezethet ?

  1. és akkor azokkal mi lészen akik abból élnek hogy sokan nyomorognak? vajjon hagyják e?
    Szintén a neten statisztika hogy a 2008 válság idején hogyan emelkedett a gazdagok gazdagsága…mig a kisebb nemzetek gyarmatokként sülyedtek nota bene a lakásukból lettek kiforgatva!
    Az emberiség nagy része elfelejtette azt a TUDÁST hogyan kell növényeket termeszteni állatot nevelni..undorodik a trágyától legyen az akár a sajátja is meg a szeretteié, nemhogy az állataié!
    Nem teszi vissza a földbe hanem a szönyeg alá sepri (vizekbe folyókva ott nem látható) és helyettte mütrágyát használ..mégse xar.
    Pedig amit betáp oldalon betolunk az a ki oldalról a földbe járna vissza!

    És globális eme technológia.
    Meg az egymásra mászás!

    Csak az tud spirituálisan valamennyirre fejlődni aki elvágja magát a világtól csak benne de nem vele él!

  2. Hallo Kedves fikanick, most, ahogy mégegyszer átolvastam bejegyzésedet, tűnt fel, hogy nem korrektül írtad le a megnevezést. “minimaljovedelmet vezessunk be az egesz gazdasagban.” Nem “minimáljövedelem”, hanem ALAPJÖVEDELEM a bevezetésre ajánlott forma. Továbbá, nem az “egész gazdaságban”, hanem az ORSZÁG MINDEN MAGYAR LAKOSÁNAK, AZ ÚJSZÜLÖTT KORTÓL A HALÁLIG bezárólag, M I N D E N K I N E K alanyi jogon járó alapjövedelem-ről beszélünk.

  3. „Steve egyike a legnagyobb amerikai feltalálóknak, aki elég bátor volt ahhoz, hogy másként gondolkozzon, elég vakmerő ahhoz, hogy higgyen abban, hogy meg tudja változtatni a világot, és elég tehetséges, hogy mindezt végre is hajtsa.” – B. Obama

  4. Ne dobalozzatok Friedmannal, o tutira nem mondott volna ilyen marhasagot, mint az, hogy altalanos, allampolgari jogon jaro minimaljovedelmet vezessunk be az egesz gazdasagban.

    1. “Már 1960-ban Milton Friedman, neves amerikai közgazdász is szerette volna bevezetni a negatív jövedelmi adót, ami szintén egy hasonló szociálpolitikát követelt.”
      Ebből ezt hogyan következtetted ki?

    2. Hallo Kedves fikanick, nem értem, miért gondolod, hogy dobálódzunk MILTON FRIEDMAN nevével/munkájával? Pont ez az érdekes, hogy már Ő is oly korán felvetette ezt a témát, hogy Feltétel Nélküli Alapjövedelem, csak épp más formában, negatív adó (negatíve income tax) formájában. Bár magyar nyelven, nem nagyon vagyunk elkényeztetve M.F.-ra vonatkozó információkkal, annak ellenére, hogy erdélyi vagy kárpátaljai születésű, vagy legalább is a szülei onnan vándoroltak ki (állítólag). (Tehát, még egy “Nobel díjasunk”, aki van/volt meg nem is.)
       Hogy segítségedre legyek, itt találtam egy információt magyarul, amiben erről a témáról van szó. Jóléti állam 2.0
      sardobalo.blog.hu
      Szerencsés vagy, ha beszélsz angolul. Akkor számtalan információt találsz arra vonatkozóan, hogy ezt az általad “marhaság”-nak nevezett, M.F. nevéhez fűződő negatív adót, hogyan is lehetne akár manapság is vagy ezen a néven, vagy más, hasonló formában bevezetni. További segítséget adnék még, hogy hogyan találsz mégtöbb információt angolul: BASIC INCOME, vagy németül: BEDINGUNGSLOSES GRUNDEINKOMMEN . Meg fogsz lepődni, hogy micsoda információs áradat található az interneten ezeken a nyelveken. Arról nem is beszélve, hogy pár hete a berlini parlamentbe bejutott Piratenpartei egyik választási programpontja pontosan az Alapjövedelem volt. Először a német történelemben egy interneten szerveződött nem professzionális emberkékből összeállt csoport jutott be az ottani parlamentbe. Majdnem 9 %-os győzelemmel, maga mögé utalva a német liberális pártot.
      Ezt csak úgy a margóra írtam, hogy egy kicsit talán Te is elgonolkozz azon, hogy hátha nem is olyan hülye gondolat ez a FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM. És bizony, a jó öreg M.F. anno nem is mondott olyan nagy “marhaságot” . Mit gondolsz ? 🙂 -baráti üdvözlettel evamaria Ui. Ha bármiben még segítségedre lehetek, szivesen állok rendelkezésedre, amennyire tudásomból telik.

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .