Mekkora Bill ökológiai lábnyoma?


Gyakran elhangzik a mondat, hogy az ember és valamennyi élőlény a bioszféra részét képezi. Az élőlényekre nemcsak a környezeti tényezők és más élőlények hatnak, hanem maguk is hatást gyakorolnak környezetükre. Igen ám, de mekkorát?

Valamennyien napról napra fel- és kihasználjuk a természet adta lehetőségeket. Ezek egy részéről tudunk, más részükről nem. Mindenki tisztában van azzal, hogy kirándulások során nem szabad a növényzetet letaposni, nem szabad a virágokat letépkedni, de azzal is, hogy az utcán nem szemetelünk, a lefolyóba nem öntünk káros anyagokat. De azzal is mindenki tisztában van, hogy étkezési és közlekedési szokásaink is jelentősen csökkentik Földünk természetes kincseit?

Az élelmiszerek előállítása, csomagolása, szállítása, az energiapazarló közlekedési szokások nem csupán az energiaforrásokat csökkentik jelentős mértékben, de a környezetszennyezéshez és az erdőirtáshoz is hozzájárulnak. Megdöbbentő adat, hogy egy magyarországi városlakó napi 150-180 liter ivóvizet használ el. Fürdés, zuhanyozás, mosás, autómosás stb.

Ezek borzasztó dolgok, és szégyellhetnénk is magunkat, hogy ennyit ártunk környezetünknek. Szerencsére vannak embertársaink, akik szívükön viselik a Föld gondjait, vállukra vették annak terhét, hogy ezt a súlyos problémát helyreállítsák.

A legegyszerűbb módja a probléma megoldásának, ha kiiktatjuk a probléma okozóját. Ezzel egy csapásra megoldódnak a gondok, végre beindulhat a Föld regenerációs programja, és helyrehozhatja az általunk rajta ejtett sebeket. Hosszú folyamat lesz, de ráér, senki sem sürgeti. Talán csak Bill lesz egy kicsit szomorú, hogy ő már nem érheti meg munkája gyümölcsének beérését.

Apropó Bill: mekkora is az ökológiai lábnyomod? Mivel személyesen nem ismerjük egymást, és túlzottan nem merültem bele önéletrajzod tanulmányozásába, feltételezem, hogy környezetkímélően élsz (jó esetben). Azonban feltételezem, hogy az általad összerakott vagyon megszerzése közben elég nagy sebet ejtettél a Föld testén.

Miért is gondolom ezt? Mivel egy zárt és véges rendszerben élünk, nem hinném, hogy az általad felhalmozott vagyon mondjuk a Vénuszon került volna kitermelésre. Így amit te felhalmoztál az szintén a Föld “kizsákmányolásának” eredménye. És most nem az irigység beszél belőlem, ez távol álljon tőlem. Megdolgoztál érte, ahogy azok az emberek is azért a pénzért, amiből a termékeidet megvásárolták, ezáltal járulva hozzá gyarapodásodhoz. De hogy ők is környezettudatosan éltek-e, az már megkérdőjelezhető. Sőt! Ahogy te látod a világot, ők már biztosan károsították környezetüket (például megvásárolták, majd ki is dobták a szemétbe azokat a számítógépeket, amelyeken a termékeidet használták), és ezzel hozzájárultak a jelenlegi környezeti katasztrófához. Így, közvetetten ugyan, de jelentősen hozzájárultak a te ökológiai lábnyomod hihetetlen méretűvé növekedéséhez.

Ennek a logikának a követésével minden milliárdos kártékonyabb a Földre nézve, mint azok, akik megelégszenek egy tál étellel naponta (mert nem jut nekik több), amit a sárkunyhójukban fogyasztanak el. De ők szerinted feleslegesek, csak zabálnak, nem hoznak számodra (és hasonszőrű társaid számára) hasznot, ezért meg lehet (sőt kell) tőlük szabadulni. Legalább nem szennyezik tovább ezt a gyönyörű kék bolygót.

Úgy gondolom, itt az ideje, hogy példát mutass: mivel a világunk túlnépesedett (szerinted), és ezen a népesség csökkentésével lehet javítani, javasolnám neked járj az élen: temesd el a családodat és a rokonaidat, és ha végeztél ezzel, kövesd te is őket a sírba. Előtte javasold ezt a többi veled azonosan gondolkodónak is, ezzel járuljatok hozzá a Föld megtisztulásához. A példa remélem ragadós lesz, és mindaz, aki úgy érzi, hogy sokan vagyunk ezen a bolygón, saját példáján keresztül mutatja meg a megoldást, és nem arra gondol, hogy a másik felesleges, csak ő maradjon és szennyezhesse tovább környezetét.

Az idő szorít, lépjetek…

A gondolatok az alábbi film megtekintése után álltak össze a fenti szösszenetté (Ki mint vet, úgy arat…):

Bill és Ted zseniálisan álcázott kalandja

A feszültség oldására Geroge Carlin mondja el, mit akarnak a “sötétzöldek”?

2012.01.17. Miért van válság?

2012.01.10. Tudatosan élem az életem…

2012.01.08. A fűtés jövője: komposzt fűtés

2012.01.08. Túlnépesedés: a kihalás szélén?

2012.01.02. A betegségipar csodái

2011.12.27. A majmok bolygója

2011.12.23. Sokan vagyunk?

2011.12.18. A hang, mint fegyver?

2011.12.10. Miért halnak meg a gazdagok?

2011.12.08. Halj meg értem

2011.12.01. A Föld és a bioszféra megmentése kötelező feladatunk

2011.11.22. Lépések a klímaváltozás megfékezése felé

2011.11.17. Magyarország jövője a konyhában dől el

2011.11.08. Mitől beteg az egészségügy?

2011.10.27. Támad az influenza

2011.10.26. Értelmetlen az influenza elleni oltás?

2011.10.16. CO2 üzlet: mi van a háttérben?

2011.10.12. A sertésinfluenza elleni védőoldás megbetegedést okozhat?

2011.10.02. Tárgyaink története

2011.06.13. Dollármilliárdok gyerekek oltására, Gates egymilliárdot ad

free counters

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .