Mit tartogat a jövő? Orwell vagy Huxley lesz a befutó?


Egy jövőbeli disztópia két leghíresebb példáját George Orwell 1984 és Aldous Huxley Szép új világ című könyvében olvashatjuk. Vajon melyik író járt közelebb az igazsághoz? Orwell szerint a világot egy mindent elnyomó, mindenkit megfigyelő rendőrállam irányítja majd, ami semmilyen kegyetlenségtől nem riad vissza, hogy hatalma alatt tartsa birodalmát.

Huxley olyan világot látott a jövőben, ahol az embereket a szórakozás, a látványosságok és a technika vívmányai tartják rabságban és bűvöletben, hogy ellenállás nélkül elfogadják saját elnyomásukat és válasszák inkább a pazarló és mértéktelen fogyasztást. Ma úgy tűnik mindkét szerzőnek igaza volt. Huxley igába hajtásunk első fázisát jelenítette meg, míg Orwell megmutatta a másodikat.

Rendőrállam vagy egy szép új világ köszönt ránk?

A központi állam fokozatosan átvette a hatalmat minden felett, ahogy Huxley írja, elcsábítva a népet az érzékek kielégítésével, az olcsó tömegtermékekkel, mértéktelen hitellel és a politika színházával. Miközben mi jól szórakoztunk, a multikat és nagyvállalatokat egykoron úgy-ahogy kordában tartó rendelkezéseket észrevétlenül hatályon kívül helyezték és a törvényeket, amelyek arra lennének hivatottak, hogy az egyént védjék, megváltoztatták, az emberek nagyrésze pedig elszegényedett. Most, hogy a hitelforrások kezdenek kiapadni, a munkásoknak való jó állások örökre eltűntek és már a tömegcikkek is megfizethetetlenné váltak, a „Szép új világból” hirtelen „1984”-ben találjuk magunkat. A hitelek, vég nélküli háborúk és vállalati jogtiprások által fojtogatott állam egyre közelebb kerül a csődhöz. Itt az idő, hogy Orwell Nagytestvére átvegye a hatalmat Huxley „tapijától”, a szabad szerelemtől és a „szómától”. Fokozatosan áttérünk az ügyes manipulációk és illúziók világából, az óvatos, ideologizált kontrollból a nyílt hatalomelvű irányításra.

Ez a valóság-show egy kicsit másként fog végződni

Kétségtelenül egy új korszakba léptünk/lépünk, hogy mit hoz a jövő rajtunk is múlik. Ha valóban eddig éltünk Huxley Szép Új Világában (amit valljuk be őszintén, nem túlzottan volt lehetőségünk élvezni idehaza), akkor a neheze csak most jön.
Még jó, hogy nekünk azt mondogatják 20-30 éve: egy kicsit meg kell húzni azt a derékszíjat, és utána már jó lesz…

Az új kor hajnalán?

Ebben a témában már több írással találkozhattak olvasóink. Ezeket most itt egy csokorba kötve ajánlanánk olvasásra:

2011.09.27. A Nagytestvér nagyüzemi megfigyelőkampánya

2011.09.18. A gondolatbűn megelőzése: hároméves „rasszisták” a feketelistán

2011.09.16. Arra buzdítják az amerikaiakat, hogy jelentsenek egymásról

2011.08.07. Válság van, vagy egy új korszak hajnala?

2011.06.26. Megfigyelés kínai módra?

2011.06.12. Mit tartogat a jövő? Orwell vs. Huxley

Ha van véleménye mondja el nekünk. Ne féljen, Ők is olvassák 😀

free counters

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .