Készülni kell a legrosszabbra?


A figyelmeztető jelek mindenhol láthatóak, nem kell egyéb, mint nyitott szemmel járni, hogy észrevegyük őket. Nem telik el úgy nap, hogy ne jelentené ki egy újabb neves szakértő, hogy komoly gazdasági válság van készülőben és fel kell készülnünk a legrosszabbra. Szerdán ezt maga a Világbank tette meg egy igen ijesztő figyelmeztetés formájában. Jelentésében a Világbank jelentősen csökkentette 2012-re szóló GDP növekedés előrejelzését, arra figyelmeztetve, hogy Európa egy pénzügyi válság küszöbén áll és a világ jobban teszi, ha „felkészül a legrosszabbra.”

Ilyesmire nem számít az ember a Világbank öltönyös szakértőitől. A helyzet nyilván annyira súlyos, hogy már nem lehet tagadni. Andrew Burns, a jelentés egyik szerzője szerint, amennyiben a szuverén adósságválság tovább romlik, a következő válság az előzőnél is súlyosabb lesz. „A válság súlyosbodása senkit sem kímélne. Fejlett és fejlődő országok egyaránt a 2008-2009-es növekedés szintjére süllyednének.” Burns szerint „nem lehet eléggé hangsúlyozni a vészforgatókönyvek fontosságát.” Azaz készüljünk fel a legrosszabbra. Ki áll készén erre?

Természetesen a Világbank nincs egyedül véleményével. Egy egész kórust lehetne összeállítani az összeomlásra figyelmeztető hangok- ból.

Ezek közül a Bloomberg csokorba fűzött néhányat „Apokalipszis hogy?” című cikkében. Íme, néhány példa:

 • John Mauldin, a Millennium Wave Advisors elnöke szerint: „Rákban szenvedünk, és ez a rákfajta az adósság.
 • ”Mark Spitznagel, az Universa Investment-től azt mondja: „Túl sokáig tartották életben a rossz befektetéseket és a történelemből tudjuk, hogy ezek előbb-utóbb megsemmisülnek. A folyamat már 2000-ben megkezdődött.
 • ”Michael Panzner a Financial Armageddon-tól ezt írja: „Az alapvető kilátások rosszabbak, mint néhány hete voltak, a pozitív európai fejlemények hiánya és a világ legfontosabb országainak gyors gazdasági hanyatlása miatt.”

A válság lezajlását követően rengeteg ember mondja majd, hogy „ő megmondta”. Ehhez azonban nem kell zseninek lenni. Elég, ha az ember nem próbálja tagadni az egyértelmű jeleket.

Ennek tudatában mire kellene figyelnünk?

A következő fontos dátum március 20-a lesz. Ezen a napon derül ki, hogy Görögország ki tudja-e fizetni az esedékessé váló 14,5 milliárd eurós kötvényjárulékokat vagy csődöt jelent. (Persze az Irán ellen hétfőn elfogadott szankciók is megteszik majd a maguk hatását, úgyhogy ennek tükrében a tűzijáték előbb is elkezdődhet.)
Görögországnak nem sok reménye van arra, hogy erre segítség nélkül képes legyen. Amennyiben meg tudják győzni az EU-t és a Valutaalapot, hogy elérhetővé tegyék a következő mentőcsomag részletet, van esély rá, hogy megállapodjanak a magán kötvénytulajdonosokkal és a csőd lezajlása „rendezett” lehet. Amennyiben valami nem a tervek szerint alakul, a csőd kaotikus helyzetet teremthet.

A pénzvilágban a legtöbb ember, így vagy úgy, de csődre számít Görögországban.

 • Edward Parker, a Fitch európai, közel-keleti és afrikai ágának igazgatója szerint a görög csőd elkerülhetetlen: „Meg fog történni. Görögország fizetésképtelen, tehát csődbe fog menni.”
 • Moritz Kraemer, az S&P európai szuverén besorolásokért felelős részlegének vezetője hétfőn a következőképpen nyilatkozott a Bloomberg-nek: „Görögország rövid időn belül fizetésképtelenné válik. Azt nem tudnám megmondani, hogy a jelenlegi, nem túl zökkenőmentes tárgyalások hoznak-e megoldást.”
 • A CNBC Richard McGuire-t, a holland Rabobank stratégáját idézi: „Az emberek gyakran megkérdezik, hogy Görögország csődbe megy-e, ami helytelen megfogalmazás, ugyanis Görögország már csődbe ment.”
 • Diane Swonk, a Chicago-i Mesirow Financial vezető közgazdásza szerint a görög csőd, „rendezetten” fog lezajlani, de a helyzet bármikor megváltozhat: „Úgy tűnik a piac elfogadta, hogy a görög csőd elkerülhetetlen és ez valószínűleg rendezetten fog lezajlani. Ez azonban egyik pillanatról a másikra megváltozhat…”

A csődtől függetlenül Görögországban már most komoly gazdasági válság van. A kiskereskedelmi egységek 20%-a bezárt, a 24 év alatti korosztály körében a munkanélküliség 39%-on áll. Egyre több görög próbál más országba költözni, vagy legalább pénzét kimenekíteni, amíg lehet.

Michael Fuchs, Angela Merkel pártjának helyettes vezetője a következőket nyilatkozta: „Nem hiszem, hogy Görögországot, jelenlegi állapotában meg lehetne menteni.”

Természetesen Görögország nincs egyedül.

Olaszország gazdasága összehasonlíthatatlanul nagyobb Görögországénál, így egy esetleges olasz összeomlás az egész világra nézve beláthatatlan következmé-nyekkel járna.

Az olasz jegybank komoly válságot jósol az országnak 2012-re. A bank elnöke néhány napja kiadott sajtónyilatkozatában a következőket mondta: „Az olasz gazdaság középtávú kilátásai rendkívül bizonytalanok és közvetlen kapcsolatban vannak az eurózóna adósságválsággal.”
A munkanélküliség az olasz fiatalok körében soha nem volt még ilyen magas és a gazdaság szinte valamennyi ágazata a lassulás jeleit mutatja.
A legnagyobb probléma mégis az olasz államadósság. Ha hozzáadjuk a hamarosan esedékessé váló adósságokat, amelyeket az olasz kormány kénytelen lesz átütemezni 2012 során, a költségvetési deficithez, az összeg az olasz GDP 23,1%-át teszi ki.

Eredetileg arra számítottak, hogy az európai gazdasági gondok csupán néhány országra korlátozódnak, mostanra azonban egyértelművé vált, hogy ennél súlyosabb a helyzet.

Gerald Celente, a Trends Forecast alapítója az ABC Ausztráliának nyilatkozva elmondta, hogy szinte egész Európa válságban van: „Aki Görögországban él, gazdasági válságban él, aki Spanyolországban él, gazdasági válságban él, ahogy Portugáliában is,” mondja Celente. „Aki Litvániában él fejvesztve rohan a bankba, hogy kimentse a pénzét, mielőtt az igazi rohamok megindulnak. Válság van. Válság van Magyarországon és Kelet Európa nagy részén, Romániában és Bulgáriában is. Hihetetlenül sok országot elért már.”

Az aggasztó hírek hullámokban érkeznek. Néhány példa:

 • A gyártási tevékenység öt hónapja folyamatosan esik az eurózónában.
 • A német gazdaság valójában zsugorodott 2011 negyedik negyedévében.
 • A spanyol gazdaság úgyszintén zsugorodott a negyedik negyedévben.
 • A rossz hitelek 17-éves, a munkanélküliség pedig 15-éves rekordot döntöttek Spanyolországban.

Vajon ezek a gazdasági gondok az Egyesült Államokat is érinteni fogják?

Természetesen. A mai globális gazdaságban minden mindennel összefügg. 2008-ban a válság a Wall Street-ről indult és az egész bolygó gazdaságát padlóra küldte. A következő válságnál sem lesz másként.

Az egyetlen különbség, hogy most az USA már eleve gyenge lábakon áll és az adósság-gondok is komolyabbak, mint az előző válság kirobbanásakor. 2008-ban az USA államadóssága éppen átlépte a 10 000 milliárd dollárt. Most, kevesebb, mint 4 évvel később már a 15 000 milliárd dollárt is meghaladta.

Mi lesz, amikor további bankok mennek csődbe vagy tovább nő a munkanélküliség? Honnan vesznek pénzt a bankok kimentésére és az új munkanélküliek megsegítésére?

Egyesek szerint a szocializmus a válasz, de ha jól belegondolunk az Egyesült Államokban már most is szocialista népjóléti állam alakult ki. Nehéz elhinni? Pedig jelenleg az amerikai lakosság fele részesül valamilyenfajta állami segélyben. A következő válság során ez az arány még magasabb lesz. Aki nem akarja az államra bízni sorsa alakulását jól teszi, ha felkészül a nehéz napokra. Ha már a Világbank is válságra figyelmeztet, tudhatjuk, hogy kevés az idő.

Sajnos az emberek többsége csak azt hiszi el, amit el akar hinni. Nem akarják elfogadni, hogy az előzőnél is súlyosabb gazdasági válság jöhet, ezért teljesen felkészületlenül éri majd őket.

Forrás: www.idokjelei.hu The Economic Collapse

2012.01.23. Megvan a döntés az olajembargóról

2012.01.23. India is csatlakozik a dollármentes zónához

2012.01.22. Olajembargó, vagy iráni olaj dupla áron?

2012.01.19. Lengyelország feltételt szab a pénzügyi szerződés aláírásáért

2012.01.16. Az Európai Csendőrség

2012.01.14. Kilenc eurótagállamot minősített le a Standard & Poor’s

2012.01.12. A III. világháború első lövése?

free counters

2 című bejegyzés “Készülni kell a legrosszabbra?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Azt gondolom hogy naivság ilyen következtetéseket vonni abból hogy az IMF lecsökkentette ez évi GDP prognózisát. Ez csupán azt jelenti hogy a birodalom elszámolta magát a nemzetközi pénzszivattyú működésével kapcsolatosan, esetleg a gyeplő már kiesett a kezéből és most kapkodik hogy tudjon levegőhöz jutni a következő lépéshez, nem beszélve arról hogy az ilyen cikkek tesztek is, tesztelik a megrendelők hogy milyen reakciókat fog kiváltani ha kiprovokálják a cikkben említett jövendöléseket. A nyugati világ válságban van már legalább 2008 óta úgyhogy nem beszélhetünk egy válság kirobbanásáról márciusban, hiszen már most januárban is benne vagyunk és évek óta benne vagyunk. Görögország ki lesz segítve, Olaszország, Portugália is, mert a bankár birodalom, amely ural egyelőre minket, nem olyan buta hogy ne tudja azt hogy a rabszolgának enni kell adni hogy tovább lehessen kifosztani és a munkájának, ami az igazi értéket teremti, eredményét lenullázni spekulációval és zsebre vágni. A válságot néhány ember váltotta ki, mérhetetlen kapzsiságuk megvalósításaként na meg a jól megfizetett árulok és nemzet árulok segítségével. Az intézmények mögött mindig konkrét emberek vannak akik kitalálják és kivitelezik az országok zsarolását és az uzsorát és nem az iroda levegője, bútorja vagy az épület műveli e gyalázatos tetteket. A bankár kapzsiságot csak közös összefogással lehet megállítani és szükséges a megalkuvó és jó pénzért a lelküket eladó embereket kiiktatni mindennemű hatalomból és befolyásolási lehetőségből, bármilyen státuszból, állami munkahelyről ahol, eme káros hatásukat, a birodalom kiszolgálását, megtudják valósítani nemzetük és hazájuk kárára. Így a birodalom előbb-utóbb ki lesz iktatva a gazdássági és politikai döntésekből, és meg fog szűnni az a szerencsétlen helyzet hogy néhány ember képes nyomorítani hét milliárd embernek az életét. Ez a világ nem azért lett teremtve hogy néhányan gyönyörködjek bankszámláik és úgymond befektetéseik, óriás méreteiben, amit amúgy se fognak soha tudni elkölteni a saját javukra vagy elkényeztetett “szükségleteikre” mert egy ember nem él több ezer évet, előbb-utóbb mind adósok vagyunk egy halállal, ez az egyetlen ami biztos egy ember életébe, akármit tesz ez nem fog megváltozni és a pénzt meg javakat csak addig lehet élvezni amíg élnek, még olyat nem láttam hogy valaki magával vigye a sírba, azt nem mondom hogy a túlvilágra mert ez a fajta ember nem hisz benne, meg van győződve hogy az földi élet után megsemmisül és nem fog felelni a szerencsétlenség és nyomor miatt amit okozott a többi embernek. Talán jobb is neki hogy nem tudja és nem hiszi mert az nagyon fájdalmas lesz és soha nem fog megszűnni, ez egy állandó állapot lesz attól függetlenül hogy most éppen nem hiszi el, majd látni fogja de akkor már késő lesz. Egy lehetősége talán lenne még hogy megmentse magát, de ezt valószínűbb hogy kihagyva fog tovább élni mivel ezzel meg kell változtassa egész gondolkodását, életmódját, cselekedeteit, és a viszonyát a tárgyakhoz amiket birtokol, legyen az pénz vagy másnemű dolgokhoz amikhez földhözragadt módon ragaszkodik, erre ő túl gyenge, kifejezetten nem képes rá hiszen azért jutott ilyen anyagi csúcsra mert ilyen nyomorúságos emberfajtához tartozik.

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.