Az EU-n csak a korlátlan pénznyomtatás segít?


A válságokat a legokosabb emberek hivatottak megoldani, és a kormány vezető beosztású tagjai azok, akik ezzel a kvalitással rendelkeznek. Hiszen éppen ezért vannak ilyen pozícióban, hogy megoldják a számunkra, egyszerű halandók számára túl összetett problémákat.

A valóság sajnos kissé eltér ettől. A bajokat, amikre sokszor nem létezik megoldás, pont a kormányok okozzák. Elképzelhető, hogy az euró válság is éppen ilyen. A monetáris merevség, az irányíthatatlanná vált adósságok és a banki fizetés- képtelenség rosszindulatú keveréke úgy tűnik eleve bukásra ítélt és irrelevánssá tett minden potenciális megoldást.

Az EU központi bankja nem tud elegendő mennyiségű pénzt nyomtatni a növekvő adósságválság hatástalanítására. Az Egyesült Államokban a Fed 16 000 milliárd dollár értékben nyújtott rövidtávú kölcsönöket a beragadt piacoknak 2008 elején. Legutóbb pedig úgy 75 000 milliárd dollárt garantált a Bank of America rossz derivatíva kölcsöneiért.

Legyen egy kis viszonyítási alapunk, mennyi pénzről lehet itt szó. Az animáción ennek csak a töredéke látszik…


Ezek óriási számok! Nincs ember, aki fel tudná fogni mit jelent 75 000 milliárd dollár. Szerintem ez olyan, mint elképzelni a végtelent. Ezért írunk olyan sokszor arról, hogy a dolláralapú tartalékrendszer meghalt, a halál ideje pedig 2008 volt. Nem lehetséges ilyen mennyiségű pénzt kibocsátani. Az összeg felfoghatatlansága elárulja a turpisságot.

Ugyanakkor bizonyos értelemben az ilyen agresszív intézkedések egye- lőre működni látszanak. A rendszer, a káosz és végromlás ellenére, még tovább vánszorog. A központi bankok által kibocsátott, a stabilitást célzó, felfoghatatlan mennyiségű pénzek egy ideig még működnek.

Hosszú távon szerintünk nem fognak, de a rövidtávú gyors megoldásokat kereső politikusok és bankárok számára elfogadható válasznak tűnik a lehetetlen összegekkel való dobálózás, amivel az eredendő problémát, a túlságosan nagy tőkeáttétet próbálják eltalálni.

Hasonlítsuk össze a 16 000 milliárd és 75 000 milliárd dollárt az EU által a tag- államoktól nagy nehezen kisarcolt 400 milliárd euróval. Csepp a tengerben.

Az Egyesült Államokban a Fed annyi pénzt bocsát ki amennyit akar. Az EU központi bankja ezt nem teheti meg. Így nem marad más, mint tovább vitázni a mentőcsomagokra szánt fix összegekről, amikor végte- len mennyiségű pénzre lenne szük- ség. Az „elég” soha nem lesz elég (az USA adóssága számokban).

Ez történik, amikor egy (a kormány ígéretén alapuló) fiat-pénz összeomlik. A központi bankok csak nyomtatnak, nyomtatnak végeláthatatlanul, amíg a szóban forgó pénz teljesen elértéktelenedik vagy beüt egy válság, ami legalább a bankok némelyikét megmenti a fennálló gazdasági szerkezet keretein belül. Az EU a második eshetőséget reméli, de jelenleg úgy tűnik, néhány kártyája hiányzik ahhoz, hogy övé legyen a kör. Ilyen korlátlan hatalmú tüzérségi erővel jelenleg csak a Fed rendelkezik (a világ országainak adóssága).

Természetesen azt szeretnénk, ha ez a romlott rendszer teljesen összeomlana. Egy ilyen esemény sokakat, legtöbbünket, szörnyen nehéz helyzetbe hozna, de mone- táris infláción és háborún keresztül menteni meg a rendszert még szörnyűbb. Ha összeomlana a rendszer, a szörnyűségnek legalább lenne értelme.

Korlátlan pénznyomtatás nélkül semmilyen „mentőcsomag” nem lesz elegendő. Az EU-t csak az Európai Központi Bank pénznyomtatása mentheti meg. Az igazi kérdés tehát az EU-hívők és befektetők (vagy nem befektetők) számára: megkapja-e az EKB a korlátlan pénznyomtatási hatalmat valamikor a közeljövőben?

Forrás: www.idokjelei.hu

2011.10.30. Soros földbe döngöli az európai mentőcsomagot

2011.10.07. Soros György három pontos terve az euróválság megoldására

2011.09.19. Az európai adósságválság célja a politikai hatalom konszolidációja

2011.09.09. Az EKB elnöke is globális kormányzást akar Európában

2011.09.07. Az európai pénzügyi rendszer vége idézetekben

2011.08.05. A GP vezetője szerint Európa a pénzügyi összeomlás szélén áll

2011.07.12. Görög válság, olasz válság, euróválság. Mi jön még?

2011.07.06. A görög tragédia több európai országot magával ránthat

2011.06.26. Soros szerint Európának “B” tervre van szüksége

2011.06.21. Mire belépnénk, megszűnik az euroövezet?

2011.06.20. Londoni elemzők: “öt éven belül felbomlik az euróövezet”

_____________________________________________________________________

 A jelenlegi pénzügyi              Tényleg a Goldman                Mire tanít a válság?
 rendszer vége                       Sachs a világ ura?
                    

free counters

5 című bejegyzés “Az EU-n csak a korlátlan pénznyomtatás segít?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ez mind akár igaz is lehet, de 3 probléma van:
    1.) A gazdaság működése alapvetően a REÁLgazdaság (árutermelés) működését jelenti.
    Minden pénzügyi hókuszpókusztól függetlenítve képzeljük el, ahogy (hasamra ütök) wgy 5 milliós országban 10 ezer pék kisüti naponta a 2.5 millió kenyeret, 5ezer gépgyári munkás előállítja az 5 millió ember szerszámgép szükségletét, 3 ezer bányász felhozza az 5 millió ember szénszükségletét…. hadd ne soroljam fel a több százezer szakmát, asszem a lényeg érthető.
    A pénz csak arra való, hogy ezeknek az embereknek a fogyasztási szükségletei és a megtermelt anyagi javak közötti összhangot biztosítsa!
    MINDEN EGYÉB CSAK HÓKUSZPÓKUSZ, TRÜKKÖS CSALÁS!!! (Igen: akasztófára a bankárokkal)
    2.) Ha csak annyi történik, hogy még több pénzt hoznak létre, az csak felgyorsítja a reálszféra javainak az átvándorlását a pénzhatalom biortokába.
    Vagyis azt a hatalmat erősíti még tovább, amely a történelem során már sokszor bebizonyította, és napjainkban is folyamatosan bizonyítja, hogy erkölcsileg és szellemileg ALKALMATLAN ÉS MÉLTATLAN (finoman fogalmaztam) bármilyen hatalom birtoklására!!!!!!!
    3.) A jelen cikkhez:
    Nem tudok igazán bízni olyan weblapban, amely a cikkhez mellékelt videót belső lejátszóval teszi ki elénk. (azaz: csak megnézhető, de nem lementhető.) Ez ugyanis a végtelenül aljas pénzhatalom egyik kedvenc módszere. (“csak addig nézheted, amíg mi lehetőv tesszük. utána nem látod többé, felejtsd el, kint se volt, nem is láttad! Majd mi megmondjuk, hogy mire emlékezhetsz és mire nem, mit gondolhatsz és mit nem…”)

    1. Ez az ötlet nem a miénk, és nem is hisszük, hogy ez lenne a megoldás. De a jelenlegi gazdaság, és pénzpiaci szereplők mást nem tudnak kitalálni a rendszer keretein belül.
      Ez a régi iskola megoldása. Ezzel inkább egy görbetükröt kívántunk tartani, hátha valaki felébred tőle a kómából 😀

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .