A Trójai faló, avagy a görögtűz krónikája


A Commerzbank közgazdászai által kedden Londonban befektetőknek összeállított értékelés szerint reális az a kockázat, hogy a görög választók a népszavazáson elutasítják a mentőcsomagról kötött egyezséget, tekintettel arra, hogy a legfrissebb felmérések alapján a lakosság 60 százaléka ellenzi az EU-csúcson született megállapodást.

Mi történik, ha Görögország fizetésképtelenné válik? A kérdés az, hogy mikor, nem az, hogy megtörténik-e. Írtuk 5 hónapja...

A ház elemzői szerint ebben az esetben “aligha lesz elkerülhető” a görög pénzügyi rendszer összeomlása, a görög bankokat valószínűleg államosítani kellene, korlátozni kellene a bankbetétekről kivehető pénz mennyiségét és meg kellene tiltani a külföldre irányuló euróátutalásokat. A Commerzbank elemzőinek e forgatókönyve szerint ebben a helyzetben valószínűsíthető, hogy Görögország végül kilépne az euróövezetből.

A hír, amely felbolydította egész Európát és kényszeres tenni akarásra késztette a vezetőket nem más, mint az, hogy Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök előző este közölte, hogy referendumot ír ki a múlt heti EU- csúcson elfogadott megállapodásról, amely a görög adósság egy részének leírását, illetve az új hitelprogram részleteit tartalmazza.

Vajon miért nem vállalta fel a görög miniszterelnök a döntés felelősségét? Ez a kérdés akár költői is lehetne, de az lehetséges, hogy a kegyelemdöfést engedte át a görög népnek ezzel. Így nem szárad majd a lelkén Görögország kiárusítása, és az Euró bukása se hozzá lesz köthető. Majd mindenki a görög népet fogja ezekért hibáztatni…

Európa vezetői már kellően felpörögtek az esemény hallatán, és meg is kezdték szokásos nyomásgyakorlásukat.

“A francia elnök hétfő estig azt hitte, hogy a görög államcsőd és a bankok feltőkésítésének kérdéseit rendez- ték. Azzal tisztában volt, hogy a euróövezeti mentőalap (EFSF) megerősítése még hátravan annak érdekében, hogy Olaszországot ne érje el a válság. Most viszont hirtelen minden kezdődik előröl” – írta kedden honlapján a Le Monde című napilap.

A Nemzetközi Valutalap 8 milliárd eurós támogatását még nem kapták meg, és mostantól nehéz elképzelni, hogy addig utalnának nekik, amíg a helyzet nem lesz egyértelmű. Addig pedig Görögország fizetésképtelenné válthat. Ettől tart a lap szerint Sarkozy egyik hétfő esti látogatója, akivel az elnök a görög bejelentést követően konzultált.

A francia államfő a nap folyamán telefonon egyeztet Angela Merkel német kancellárral, miközben a lap szerint “egy félelmetes forgatókönyv” kezd felrajzolódni: a problémáit megoldani képtelen Európa “gyámság” alá kerülhet a G20-ak csütörtöki és pénteki cannes-i csúcstalálkozója előtt.

Nem véletlen a nagy rendőri készülődés a G20-ak találkozója előtt

A Le Monde szerint az is ag- gasztó, hogy várhatóan február előtt nem tartják meg a népsza- vazást Athénban. Addig pedig a Brüsszelben eldöntött terv összeomolhat: hogyan lehetne elképzelni, hogy a külföldi ban- kok elengedik a hitelek felét, ha a görögök közben népszavazá- son az államcsődről döntenek?

Amennyiben a görögök elvetik a brüsszeli mentőcsomagot, az konkrétan azt jelentené, hogy az államadósság egy nagyobb hányadát kell elengedni, az ország bejelenti a fizetésképtelenségét, amely az egész eurózónára nézve katasztrofális – írta a Le Monde.

Az EU vezetői nem lesznek képesek megmenteni Görögországot, sem a másik öt bajba jutott európai országot, és ezzel egyidőben még az eurót és az Európai Uniót is

Lehet, hogy csak nekünk tűnik úgy, hogy a lovak közé dobták a gyeplőt?

Ez egy hosszú történet, mi is sokat foglalkoztunk a görög tragédiával és a hozzá kapcsolódó eseményekkel. Ha valaki végignézi szépen látszik a mű íve, ahogy a cselekmény kibontakozik, és most végre felért a csúcsra. A végkifejlet kibontakozóban.


A Háttér-kép szeptember végi adásában (09.29.) Bogár László és Boros Imre fejti ki álláspontját a görögök átverésével kapcsolatban

2011.11.01. Londoni elemzők: a görög eurótagság végét jelentheti a népszavazás

2011.10.30. Soros földbe döngöli az európai mentőcsomagot

2011.10.27. Megszületett az adósságválságra adandó válasz stratégia

2011.10.07. Cameron: Ez nem normál recesszió

2011.10.07. Soros György három pontos terve az euróválság megoldására

2011.09.25. Pénzpiaci pillanatkép: mi hallatszik a vihar előtti csendben

2011.09.09. Az EKB elnöke is globális kormányzást akar Európában

2011.09.07. Az európai pénzügyi rendszer vége idézetekben

2011.09.01. A pénzügyi pánik előszele söpör végig a világon

2011.08.04. Ami a híradókból kimarad: dőlnek a görögök…

2011.07.24. A globális valuta bevezetésének trükkje

2011.07.13. Meredeken leminősítette Görögországot a Fitch

2011.07.10. Vérfagyasztó jóslat: hamarosan csődbe megy öt EU-tag

2011.07.06. A görög tragédia több európai országot magával ránthat

2011.06.26. Soros szerint Európának “B” tervre van szüksége

2011.06.21. Mire belépnénk, megszűnik az euroövezet?

2011.06.21. A görög adósságcunami az Egyesült Államok partjait is elérheti

2011.06.20. Londoni elemzők: “öt éven belül felbomlik az euróövezet”

2011.06.15. Újabb rekordon a görög törlesztésbiztosítási árazás Londonban

2011.06.15. A jövő héten döntés közelébe kerül EU az újabb görög csomagról

2011.06.13. “CCC”-re rontotta a görög osztályzatot az S&P

2011.05.30. Egy új globális pénzügyi rendszer megszületése

2011.05.25. Ha Görögország csődbe megy…

________________________________________________________________________

Az amerikai álom               Elkerülhetetlen az össze-      Mit tartogat a jövő?
.                                          omlás és sok befektető         Orwell vagy Huxley
.                                          tudja ezt…                             lesz a befutó?
                 

free counters

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .