Az orosz medve új életre kelt


Aki azt gondolja, hogy az Egyesült Államok az egyetlen szuperhatalom ma a világon, téved. Az erőviszonyok komoly átalakuláson mennek át ma a világban. Ki tudja megnevezni, melyik a legnagyobb olajtermelő és olajexportőr ország ma a világon? Melyik ország rendelkezik a legnagyobb földgáz erőforrásokkal és a világ második legerősebb hadseregével?

Nem Szaúdi-Arábia, nem Kína és nem az Egyesült Államok. A válasz természetesen Oroszország. Az orosz medve nagyon is életben van. Sokan nem tudják, hogy ma Oroszország az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajszállítója. Oroszország hihetetlen mennyiségű természeti erőforrással rendelkezik, államadósságuk rendkívül alacsony (az ország GDP-jének mindössze 10%-a), gazdasága pedig hihetetlen fejlődésen ment keresztül ez elmúlt tíz év során.

Sok tekintetben Oroszország csak most kezdi próbálgatni szárnyait. Sokan úgy gondolják, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió, amelynek létrejöttén Oroszország szorgosan dolgozik a régi Szovjetunió újjáélesztése felé tereli a helyzetet. Teljes gőzzel halad az orosz hadsereg modernizálási programja. Sokan, főleg Amerikában úgy gondolják, hogy a hidegháborúnak vége és Oroszország csak egy fogatlan medve, ami semmilyen veszélyt nem jelent. A valóság ennek talán éppen az ellenkezője.

Dimitrij Medvedev, orosz elnök bejelentette, hogy új nukleáris fegyvereket fog telepíteni, amelyek az amerikai rakétavédelmi rendszereket célozzák, amennyiben az Egyesült Államok nem hagy fel az Európába tervezett rakétavédelmi pajzs telepítésével. A napokban ez a konfliktus odáig fajult, hogy Medvedev az orosz néphez intézett beszédében felsorolta azokat a lépéseket, amelyeket életbe léptetett a NATO-országok európai rakétavédelmi rendszere körül kialakult konfliktus miatt.

Egyes korábbi egyezmények az Egyesült Államok és Oroszország között kezdenek csődöt mondani. Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy mostantól nem fogja betartani az Európai Hagyományos Fegyverekre vonatkozó szerződésben rögzítetteket, amelyre Moszkva még 2007-ben rendelt el moratóriumot.

Miközben az Egyesült Államok afganisztáni kecskepásztorokat hajszol Oroszország atomháborúra készül. Arról sem lehet sokat olvasni az amerikai sajtóban, hogy Oroszország egy kiterjedt földalatti bunkerhálózat kiépítésén dolgozik. Egyedül Moszkvában 5000 ilyen új bunker és óvóhely áll kivitelezés alatt. A 2012-es befejezéssel tervezett program célja egy olyan bunker és óvóhelyhálózat kiépítése, ami szinte a város teljes lakosságának képes menedéket nyújtani.

Mindeközben, mit tesz az Egyesült Államok saját állampolgárai védelméért? Semmit. Az Obama kormány azon ügyködik, hogy lefegyverezze az országot. A START, azaz Stratégiai Fegyvereket Korlátozó Egyezmény (STrategic Arms Reduction Treaty) 1550 darabban maximálja az Egyesült Államok és Oroszország által birtokolható nukleáris fegyverek mennyiségét. Az amerikai hadsereg számára ez 90%-os csökkenést jelent az 1967-es csúcshoz képest, amikor az USA 31.255 stratégiai nukleáris fegyverrel rendelkezett. Az Egyezmény a ballisztikus rakéták, azaz atombombázók számát is 700 darabban korlátozza.

Ez az egyezmény óriási előnyt jelent Oroszország számára, mivel teljes mértékben figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az oroszok 10.000 taktikai nukleáris fegyverrel rendelkeznek, míg az USA esetében ez a szám mindössze néhány száz. Ezeket a taktikai nukleáris rakétákat cirkáló- vagy hordozórakétákkal, nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel vagy katonai repülővel is el lehet juttatni a célpontokhoz. Az egyezmény egyáltalán nem foglalkozik ezekkel az aránytalanságokkal, ami rendkívül komoly stratégiai hátrányba helyezi az Egyesült Államokat.

Az elmúlt néhány év során Oroszország rendkívül nagy hangsúlyt fektetett stratégiai nukleáris erejének modernizálására, míg az Egyesült Államok egyáltalán nem foglalkozott vele. Az amerikai vezetés most is azt gondolja, hogy messze Oroszország előtt járnak ezen a téren, de ezzel a véleménnyel egyedül vannak. Mások számára egyértelmű, hogy a két ország között egykor létező igen nagy technológiai szakadék mára szinte teljesen összezárult.

A stratégiai fegyverek mellett Oroszország olyan új tenger-alattjárókat is kifejlesztett, amelyeket az amerikai radarok nem képesek észlelni, mert a korábbi modelleknél lényegesen csendesebbek, új ballisztikus rakétáik pedig képesek kijátszani az amerikai rakétavédelmi rendszereket.
Miközben az USA stratégiai hibákat gyárt, mint amilyen az al-Qaeda támogatása Líbia elfoglalásában, Oroszország új stratégiai fegyverarzenált állított elő.

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, mi történik a valóságban. Miközben az Egyesült Államok úszik az adósságban, Oroszország fellendülőben van. A Forbes magazin cikke szerint Moszkva a világ harmadik legdrágább városa, a CNN pedig a negyedik helyezést ítélte ezen a téren az orosz fővárosnak.

Újabban pedig attól tartanak, hogy a régi Szovjetunió ismét összeáll. Az Egyesült Államokban ez a téma elkerülte a média figyelmét, pedig már az Eurázsiai Unió első tagjainak névsorát is nyilvánosságra hozták. Az első három tagállam Belorusszia, Kazahsztán és Oroszország lesz. A kezdeményezők pedig egyértelművé tették, hogy az egykori Szovjetunió valamennyi volt tagállamát szívesen látják a szoros gazdasági integrációt célul tűző unióban.

Miért hallgat erről az amerikai sajtó? Reagan idejében Oroszország volt az első számú külpolitikai téma Amerikában, ma pedig senki sem beszél róla. Amerikában mindenki azt akarja hinni, hogy Oroszország már nem jelent veszélyt és a hidegháborúnak vége. Az igazság azonban az, hogy a mai Oroszország sokkal erősebb, úgy politikailag, mind gazdaságilag és már katonailag is, mint a Szovjetunió valaha is volt.

Nagyon is elképzelhető, hogy Oroszország legyőzze az Egyesült Államokat egy első csapás indításával, főleg, ha Kínával szövetkeznének egy ilyen háborúban. A legtöbb amerikai ezt elképzelhetetlennek tartja, pedig az orosz és kínai vezetés sok órát tölt ilyen és ehhez hasonló forgatókönyvek megvitatásával.


Sukhoi T50 5. generációs lopakodó vadászgép. Már ilyennel is rendelkeznek…

Az orosz medve visszatért és fontos szerepe lesz az elkövetkező évek eseményeiben.

Forrás: www.idokjelei.hu

2011.11.29. Oroszország hadrendbe állította az új rakétavédelmi radarállomását

2011.11.29. Moszkva óva int az ultimátumoktól, és hadihajókat küld Szíriába

2011.11.27. Irán megtámadhatja a NATO törökországi rakétavédelmi rendszerét

2011.11.27. Oroszország rakétákkal látja el Szíriát a NATO támadás ellen

2011.11.25. Az Arab Liga repüléstilalmi zónát akar bevezetni Szíria felett

2011.11.21. Orosz hadihajók szíriai vizeken a NATO támadás megakadályozására

2011.11.19. Az Irán elleni katonai opció már csak 2-3 hónapig áll nyitva

2011.11.15. Izraeli sajtó szerint a Moszad hajtotta végre az iráni robbantást

2011.11.08. Oroszország és Kína óva int Irán megtámadásától

free counters

7 című bejegyzés “Az orosz medve új életre kelt” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Kína és Oroszország közös tervei :

    A cikk utolsó bekezdése szintén komolyan szúrja a szemem ezért még arra reagálnék.
    A kínai lélek elveti az első körben történő erő alkalmazását, társadalmuk évezredek óta arra épül, hogy fizetett hivatalnokok és megmondóemberek meggyőzés útján vegyék rá akár a saját népüket vagy idegeneket álláspontjuk elismerésére, ha ez nem megy akkor jön a fenyegetés és csak a legeslegvégő esetben az kényszerintézkedés.
    A fentiek miatt Kína és Oroszország maximum “végső megoldásként” egyeztet az USA elleni közös katonai fellépésről, aminek a bekövetkeztét féli a teljes kínai felsővezetés.

    Kínának nem áll érdekében az USA földig rombolása mert
    1. az egyik legnagyobb adósa
    2. ami még ennél is fontosabb a legnagyobb felvevő piaca az EU-val egyetemben.

    A fentiek miatt Kínának még legalább fél tucat egyéb eszköze van a háborún kívül ha valamire kényszeríteni akarja Amerikát.
    Egy thermonukleáris háburúban ugyanis a koncentrált magas számú népesség miatt ez a két ország vesztheti a legtöbbet mind gazdaságilag mint társadalmilag 😛

    Kína sok mindenben egy követ fúj az oroszokkal de attól nem kell félni, hogy egy esetleges konfliktusban lóhalálában Oroszország mellé állna.
    Első körben max garantálná a semlegességét és később a saját érdekeit szem előtt tartva avatkozna be egy konfliktusba, akár az USA oldalán is!

    1. “Nem az a lényeg, hogy valóban van-e háború, s mivel döntő győzelem úgysem lehetséges, nem is az, hogy a háború jól megy-e vagy rosszul. Csak arra van szükség, hogy háborús állapot legyen.”
      Orwell

      Nem lesz háború csak az embereket terelik a globális diktatúrába.
      Már csak az a kérdés ki lesz a diktátor.
      Megy a műbalhé, a vetítés a birkáknak, de mindenki egy irányba tart, még ha nem is ezt mutatják 😉

  2. A cikkben rengeteg pontatlanság és csúsztatás van ami vagy tájékozatlanságra vagy elfogultségra utal.

    Példának okáért a legújabb fejlesztésű orosz fejlesztésű hordozórakéták mint a Bulava (a Borei-osztály tengeralattjáróira fejlesztett fegyver ) vagy a Yars ( interkontinentális ballisztikus ) pár éve vannak hadrendben csapásmérő képességük tesztelése gyakorlatilag még ma is folyik ezért képességeiket nagyon nehéz megítélni, a régebbi szovjet tipusok pedig még mindig jól mutatnak ugyan de harcértékük rengeteget veszített a modern rakétaelhérító rendszerek megjelenése óta, persze néhány ország kivételével még remekül alkamasak arra, hogy 100 évre lakatlanná tegyenek területeket.

    A Szu PAK-FA 5 generációs vadászgép jelenleg a próbarepüléseit végzi, a hivatalos források szerint 2 darab működőképes prototipus(!) van nem hivatalos szerint 3.

    Az orosz gazdaság az energiahordozók és fegyverek exportjára alapozva az utóbbi időben látványosan megerősödött ugyan és jelentős tartalékokkal rendelkezik ám sokkal sérülékenyebb is mint nyugati ellenfeleié.
    Termékeit értelmes haszonnal csak nyugatra tudja igazán értékesíteni, Kína bár – szvsz- a világ leggazdagabb országa mára, nem hajlandó azon az árszínvonalon vásárolni Oroszországtól mint a nyugat. A szankciók vagy egy háború gyorsan kimerítené ezt a 10-12 éve talpra állított gazdaságot és bár az életszinvonal relatív alacsony tehát a károk a belső termelés fellendülése miatt évekig nem érződnének ez az Oroszország ma nem képes egy elhúzódó háborúra.

    Ez csak három dolog ami miatt a cikk olyan mintha az RT News honlapjáról másolták volna 🙂

  3. csak egy jo pelda romaniai fekete tenger had gyakorlata,oroszok kusoltak, es ojan repulo valamik repkedtek az ejsyakaban,maros vasarhej,Erdely felet , jobb nem beszelni rola. ja es ha halotatok volna a kATONAI RADION a komunikaciojukat, 1 perce a valami ott repult romania deli reszen, fel percmulva mar romania eszaki reszen repult ja s ezt ugy hogy a radarok semit se lattak, es nem beszelve a lezer tankjaikrol : )

  4. idiotaságok,OROSZOK KORUPTAK, SE EREJŰK SE SEGŰK, MIG AMERIKA PÉNZELI A SZŐVETSÉGESEKET, JA ÉN TUDOM, AMERIKA NEM REKLÁMOZA AMIJE VAN,DE HA ELŐKEL VENIE FEJLESZTÉSÉT BE KAKL A VIKLÁG,ÉN LÁTAM,TUDOM, DE JOBB HA NEM IS EMLÉKSZEM SEMIRE. tisz. MOON

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .