Tíz ország az Európai Egyesült Államokért


Az „Európa jövőjéért alakult tanulmánycsoportban” résztvevő tíz EU külügyminiszter* legfőbb célja, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Uniónak az Egyesült Államokhoz hasonló szövetséggé alakulása érdekében.

A Die Presse lap „Terv az európai állam átalakítására” címmel megjelent vezércikkben körvonalazza a javaslatot. Június 19-én a tíz miniszter benyújtotta első jelentését a kezdeményezésből leginkább profitáló illetékes EU tisztségviselőknek: José Manuel Barroso-nak, az Európai Bizottság elnökének, Herman Van Rompuy-nak, az Európa Tanács elnökének, Mario Draghi-nak, az Európai Központi Bank elnökének és az Eurogroup elnök Jean-Claude Juncker-nek.

A német Guido Westerwelle kezdeményezésére indult „tanul-mánycsoport a jövőért”, amelyben jelenleg Franciaország nem képviselteti magát, fő célja véget vetni a nemzeti kormányok és azok vezetői számára biztosított dominanciának és nagyobb hatalmat adni az Európai Bizottságnak, különös tekintettel annak elnökére, akit egyetemes választójog alapján választanának meg és felhatalmaznának egy „kormányzati csapat” megalakítására, ezzel Európa leghatalmasabb politikai vezetőjévé emelve személyét.

A csoport azt is javasolja, hogy az európai miniszterek és államfők tanácsai helyébe „államkamarák” lépjenek az Európai Parlamenten belül. A nemzeti kompetenciák, különös tekintettel az országhatárok kezelésére, a honvédelemre és a közpénzek kezelésére átkerülnének a szövetségi hatalom kezébe „visszafordíthatatlanná téve az euró övezeti tagságot.”

A Die Presse érvelése szerint nem meglepő, hogy a Nizzai Egyezmény 2001-es aláírása, de különösképpen a válság kirobbanása óta jelentős befolyáscsökkenést elszenvedett nemzetek diplomatái nagyobb szerepre törekednek.
A napilap végkövetkeztetése:
Egy ilyen határozottan körvonalazott, demokratikus, a nemzetállamokra emlékeztető rendszer azonban a lakosság több szegmensében is komoly ellenérzést keltene.

Az euró, az egységes piac és a politikai stabilitás védelmezői ezzel szemben, akik egyúttal az észak és a dél közötti egyre növekvő szakadék szélesedését és a nacionalista trendek erősödését is meg akarják állítani, elfogadták, hogy ez a legcélravezetőbb előremutató út.

* Németország, Ausztria, Belgium, Dánia, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Portugália és Spanyolország külügyminiszterei.

Forrás: www.idokjelei.hu

facebook_banner

Kapcsolódó híreink:

2012.06.27. Berlin: uniós kormánnyá kell átalakítani az Európai Bizottságot

2012.06.27. Még szorosabb gazdasági integrációt javasolnak az EU vezetői

2012.06.26. Újabb „sorsdöntő” EU-csúcs?

2012.06.25. Soros György szerint Európának közösen kell finanszíroznia adósságát

2012.06.22. Az európai katasztrófa és a globális gazdaság összeomlása

2012.06.22. Görögország: vége van a válságnak?

free counters

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.