Az izraeli vezetők sürgetik a támadást Irán ellen


Izrael komoly politikai és biztonsági dilemma előtt áll. Vezetőik meg vannak győződve arról, hogy Irán bármikor atomtámadást indíthat a zsidó állam ellen, tettekre váltva az eddigi fenyegetéseket. Az izraeli vezetés attól tart, hogy elmulasztják egy sikeres katonai támadás lehetőségét, ha az akciót ez év októberig nem indítják el.

Miért? Úgy gondolkoznak, hogy mivel komoly esélye van Barack Obama újraválasztásának, az újraválasztott elnök politikai kockázatnak tekintene egy ilyen akciót, hiszen a választások megnyerése után már nem kell figyelembe vennie egy annak a választásokra gyakorolt hatását.

Amennyiben viszont a támadást még az elnökválasztás előtt megindítják, nagyobb az esélye annak, hogy Obama szemet hunyjon a lépés felett, mert a támadás elítélése népszerűtlen hozzáállás lenne politikailag. Az Egyesült Államokban még a demokraták nagy része is úgy gondolja, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát.

A dilemmát az jelenti – nem az izraeliek, hanem az Obama újraválasztását ellenző amerikaiak számára – hogy vajon egy októberben indított Irán elleni támadás hozzásegítené-e Obamát az elnöki székhez újabb négy évre. A legtöbb izraeli vezető nem örülne ennek, ugyanakkor úgy gondolják, hogy országuk túlélése a tét.

A történelmi tények azt mutatják, hogy egy hivatalban lévő elnök számára egyértelmű politikai előnyt jelent egy globális katonai krízis. Vajon Obama esetében is ez lenne a helyzet, ha a támadás néhány héttel vagy nappal a választások előtt következik be?

A legtöbb izraeli vezető örülne Obama vereségének, aki minden elődjénél komolyabb kritikákkal illette a zsidó államot, ugyanakkor országuk biztonságát fontosabbnak tartják. Hasonlóképpen, a legtöbb amerikait (különösen azokat, akik örülnének Obama vereségének) nem zavarja, ha Izrael lehetőséget kap, hogy megvédje magát, de vajon hajlandóak lesznek-e lovat váltani csata közben?

Senki nem meri feszegetni ezt a kérdést, de mivel a választás valószínűleg nagyon szoros lesz, egy ilyen „októberi meglepetés” lehet az a végső tényező, ami végül Obama felé billenti a mérleg nyelvét. Vagy talán az embereknek már annyira elege van a gazdasági válságból és az Obama kormányból, hogy döntésükben inkább pénztárcájuk és a józan-ész játssza majd a főszerepet, mintsem a geopolitikai stabilitás? Ki tudja?

A támadás esélye egyre nagyobb, az időzítés pedig egyre könnyebben megjósolható, ugyanakkor az amerikai közvélemény és a média nem sok figyelmet szentel a kérdésnek. A helyzetet egyetlen tényező befolyásolhatja: amennyiben Mitt Romney tetemes előnyre tesz szert Obamával szemben, Izraelnek több ideje lesz, hogy politikai károk nélkül, legalábbis az USA részéről, indíthasson támadást.

A jelenlegi állás szerint a két jelölt között szoros a verseny, így az izraeli vezetés döntéseiben fontos szerepet játszik Obama esetleges újraválasztása. Amíg ez a helyzet nem változik, szinte biztos az októberi támadás.

Forrás: http://www.idokjelei.hu

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebook-on!

2012.08.23. Folytatódik az információs háború – Mégsem támad Izrael?

2012.08.18. Az iráni elnök Izrael likvidálására szólított fel

2012.08.17. Netanyahu: csapásmérés az iráni nukleáris létesítményekre igazolt lesz

2012.08.17. Szakértők: nem valószínű, hogy Izrael megtámadja Iránt

2012.08.16. Izrael légi csapást mérne Irán nukleáris létesítményeire?

2012.08.14. Izrael követeli, hogy Obama jelentse be, kész csapást mérni Iránra

2012.08.13. Az iráni hadsereget fokozott készenléti állapotba helyezték

2012.08.06. Tovább folytatódik Irán fenyegetése

2012.08.02. Az USA erővel fenyegeti Iránt

2012.07.30. Mitt Romney támogatja az izraeli támadást Irán ellen

free counters

Egy gondolat a(z) “Az izraeli vezetők sürgetik a támadást Irán ellen” című bejegyzésnél

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .