Oroszország a katonai dominancia felé


A Szovjetunió 21 éve szűnt meg és az egykori nagyhatalom által a nyugat irányába képviselt terror ma már csak emlék. De vajon tényleg ez a helyzet? Sokakban merül fel a gondolat, hogy az orosz medve esetleg csak téli álmát alussza és a tavasz közeledtével ereje is visszatér. A Szovjetunió ma már nem létezik, de Oroszország lankadatlan erővel fejleszti katonai erejét.

Russia militaryA nukleáris hatalomnak számító Oroszország azzal dicsekszik, hogy a világ legfejlettebb katonai eszközeit állítja elő és értékesíti a közel-keleten és a világ más pontjain, nem törődve a nyugat ellenvetéseivel, hogy pont az ő ellenségeit látja el fegyverekkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben nyilatkozta, hogy 2012 során több mint 10 milliárd euró értékben adtak el fegyvereket vagy katonai szolgáltatást. Oroszország 88 ország számára értékesít fegyvereket a világon, amelyek közül 57 rendszeres vásárló, russian_military3India pedig továbbra is a legfontosabb vevő.
Putyin azt ígérte, hogy 2014 és 2020 között 580 milliárd euróval fogja növelni az ország katonai kiadásait, a virágzó földgáz és olajkeres-kedelméből származó nyereség pedig lehetővé tette, hogy növelje az exportra szánt fegyverek gyártását.

Az orosz T-90-es és T-70-es tankok és Su-35M rakéták Afrika legkomolyabb hadseregeit erősítik, például Algériában, Ugandában vagy Csádban. Egyes szakértők szerint például az orosz T-90-es harckocsi fejlettségben megegyezik az amerikai M1-es harckocsival, de csupán fele annyiba kerül. A tervek szerint az új T-99-es modell 2014-ben kerül bemutatásra és akkor még nem beszéltünk az MSTA-S önjáró mozsárágyúról, a Sukhoi T-50-es harci repülőkről vagy az új Yasen-osztályú tengeralattjáróról.

T50

A Vlagyimir Putyin által megálmodott Eurázsiai Unió megvalósításának talán egyik legfontosabb lépése Oroszország részéről, saját konvencionális és nukleáris stratégiai kapacitásának megerősítése.
Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy az Eurázsiai Unió létrehozása nevében egy új szovjet hatalmat alakít ki azokkal az országokkal, akik egykor a Szovjetunió tagjai voltak.

Russia US Missile Defense

Szíria Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, és mint ilyen, lehetővé tette Oroszország számára, hogy a fekete-tengeri orosz flotta Tartus kikötővárosában állomásozzon, ami komoly visszatartó erőt jelent a NATO földközi-tengeri flottája számára.
Bár sok hír jelent meg azzal kapcsolatban, hogy Oroszország S-300-as föld-levegő rakétákat szállított az Assad vezette szíriai kormánynak, ezt az orosz illetékesek nem erősítették meg.

sziria_war6A komoly orosz katonai jelenlét Szíriában mindenesetre igazi visszatartó erőt jelent egy esetleges USA vezette katonai beavatkozó akció szempontjából a térségben. A szíriai hadsereg rendkívül fejlett rakétavédelmi rendszerét jelenleg is orosz tanácsadók segítségével üzemeltetik.  A régi föld-levegő rendszer helyére Moszkva egy sokkal modernebb védelmi megoldást szállított Szíriába a forradalom 21 hónappal ezelőtti kirobbanásakor.
Az új védelmi rendszer miatt bármilyen esetleges repüléstilalmi zóna felállítása vagy légitámadás lebonyolítása rendkívül kockázatossá vált.

Guy Ben-Ari, a washingtoni központú Nemzetközi Stratégiai Kutatóközpont munkatársa a következőket mondta:
„Oroszország nemcsak eladta ezeket a felszereléseket. Segít az üzemeltetésben és a személyzet kiképzésében is. Időnként nem megoldható ezeknek a rendszereknek a helyi emberi erőforrásból történő üzemeltetése, és ez Szíria esetében is igaz. A szíriai személyzet nem képes kihasználni a rendszer minden adottságát.”
Moszkva sokat költött Szíriára és nem akarja elveszíteni befektetéseit.

eu_asia1Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb terve, hogy az általa megálmodott Eurázsiai Unió a globális hatalom komoly pólusa legyen. Egyes elemzők szerint Oroszország 30 százalékkal akarja növelni éves katonai költségvetésének védelmi és biztonsági kiadásait. Oroszország egyre növekvő katonai ereje, otthon és más országokban egyaránt, komoly figyelmeztetés az Egyesült Államok számára, hogy Putyin mindent megtesz az Eurázsiai Unióval kapcsolatos terveinek védelmében, ha kell katonai erejének bevetése árán is.

Forrás: www.idokjelei.hu

facebook_banner

Kapcsolódó híreink:

2013.01.20. Az orosz hajók a Földközi-tengerre tartanak

2013.01.05. Kiterjedt haditengerészeti gyakorlat vagy háborús készülődés?

2012.12.11. Az Iszkanderek forrón üdvözlik majd a NATO-t

2012.12.10. Oroszország kizárja a líbiai forgatókönyvet Szíriában

2012.12.09. Amerika keresztbe tenne az Eurázsiai Uniónak

free counters

Egy gondolat a(z) “Oroszország a katonai dominancia felé” című bejegyzésnél

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.