A (be)kerítések kora


Néhány száz év késéssel lassan mi is beérjük Angliát, legalábbis a bekerítések tekintetében, ami a környékünkön is egyre inkább felüti a fejét.

A 16-18. századi Angliában a birtokosok először a közös legelőket, majd a bérlők parcelláit kerítették körbe. A gyapjú iránt megnőtt keresletre válaszolva az angol földbirtokosok a nagyobb haszonnal kecsegtető juhtenyésztésre kívántak átállni. Így az addig megműveletlen vagy a parasztok közös művelésében álló földeket, illetve maguknak a bérlő parasztoknak a földjeit is igyekeztek elvenni. A folyamat nem törvényhozási eszközökkel, hanem az igazságszolgáltatás útján, gazdasági és gazdaságon kívüli kényszerrel, erőszakkal zajlott le. Az eljárás során a parasztok értesítést kaptak a Parlamenttől arról, hogy – meghallgatásuk nélkül – elvették községi földjeiket. (Wikipedia)

Nagyjából ezekre az eseményekre kezd hasonlítani az az eset, amivel a Körtvélyesben lakók találkozhatnak. A Határ úton eladott területet az új tulajdonos bekerítette, amivel egyúttal lehetetlenné is tette az áthaladást az évtizedeken (évszázadokon?) át használt földes úton Újhegy és a magyarszéki szőlőhegy felé.

Az út térképen jelzett, egyben része a piros és zöld turistaútvonalaknak is, melyen a Kovács Béla emlékút is halad. Az arrafelé kirándulók is értetlenül állnak az út lezárása előtt.

A Kovács Béla emlékút a piros és a zöld túristaútvonalon

Emellett elkerítésre került egy kereszt is, melyet a Wunderlich család állíttatott 1911-ben.

„A kerítés körbeöleli a földutat, de Józsi bácsiék családja által elhelyezett Corpus Christit is. Gyorsan kiderült, hogy az önkormányzat a területet értékesítette, azt egy vállalkozónak eladta. A lakók aggódva várják a fejleményeket, vajon milyen munka várható a túlzottan közeli telken? Lesz-e másik út, megszokott közlekedésre alkalmas? Tehetnek-e egy szál virágot Isten fiának lábaihoz?” – olvasható Halász Jenő blogbejegyzésében.

A Wunderlich család által 1911-ben elhelyezett kereszt a földes út mellett

A legutóbbi (április 28-i) testületi ülésen a terület képviselője kérdéssel is fordult a város polgármesteréhez, hogy mondjon valami megnyugtatót a környéken élőknek.
A válasz nem volt túl megnyugtató: „A bengáli tigris tudta, hogy a telekhatárhoz képest hol az út?”
Csak egy utalás volt arra, hogy a magyarszéki szőlőhegy vízellátásának megvalósítása során létrejöhet egy új nyomvonala a földes útnak, ami a kerítésen kívül elvezet ismét az Újhegy felé.

Azonban a munkálatokat elnézve, amely során a földes út melletti kiserdőben, a fasorok között elvezetik a vízvezetéket, nem valószínű, hogy ez az új nyomvonal bármiféle megoldást adna. Talán a túrázók még elsétálnak rajta, mint egy erdei ösvényen, de a járművel közlekedők számára kizárt, hogy ki tudná váltani a régi földes utat.

A kereszt megközelítése pedig továbbra is lóg a levegőben, ahogy az a kérdés is, hogy egy térképes utat mióta lehet elkeríteni, az azon való közlekedést megakadályozni?

Corpus Cristi

Körtvélyes, Határ út, az Újhegyre vezető földes út lezárva
A Wunderlich kereszt bekerítve, zárt kapuk mögött
A magyarszéki szőlőhegyet ellátó vízvezeték nyomvonala az út melletti kiserdő fái között

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .