Közép-Európa természetes szövetségese Nagy-Britanniának


Közép-Európa természetes szövetségese Nagy-Britanniának az Európai Unióval (EU) szemben, írja Hossó Andrea a CapX brit konzervatív politikai portálon.

brit_bevandorlas1A közgazdász rámutat, hogy Közép-Európának, különösen Magyarországnak és Lengyelországnak, gyakran adódnak konfliktusai a szuverenitásukba is beavatkozó brüsszeli bürokráciával, pedig nem azért csatlakoztak, hogy a szovjet uralmat másikra cseréljék.

A vitás kérdés a bevándorlás. David Cameron kormányfő érve, hogy az EU-ból való bevándorlás ekkora mértékét se nem tervezték, se nem látták előre. Hossó leszögezi, hogy ez igaz az euróra, és a közép-európai bővítésre is. Ezek az országok túl korán léptek be, csatlakozási feltételeiket többnyire diktálták. Esélyt sem kaptak gazdaságuk fenntartható fejlődési pályára állítására. Külföldi tőkétől és Eu-transzferektől függő periféria-gazdaságokká váltak, a csatlakozási feltételek pedig meggátolják, hogy ezen változtassanak.

Jó példa erre a termőföld. A közép-európai országok termőföldjét teljesen a szabad tőkeáramlás kötelezettsége alá sorolták. A tőkeszegény hazai családi gazdaságok nem tudnak versenyezni a tőkeerős külföldiekkel, és földhöz nem jutván, kénytelenek másutt munkát keresni. Magyarország és Lengyelország lakosságának közel hat százaléka azért hagyta el hazáját, mert otthon alapvető megélhetési gondjaik voltak. Kormányaik nem tudnak alternatívát nyújtani nekik, ellenben maguk is profitálnak a munkanélküliség csökkenéséből és a hazaküldött jövedelmekből.

UKCameron korlátozni akarja a munkavállalók szabad áramlását, amíg nincsen jelentős gazdasági konvergencia az EU országai között. Közép-Európának korlátoznia kell a szabad tőkeáramlást, és megtiltani a külföldiek szabad termőföldvásárlását a konvergencia megvalósulásáig.

Nagy-Britanniának és Közép-Európának vállvetve kell küzdenie csatlakozási feltételeik újratárgyalásáért. Történelmi lehetőséget mulasztanak el, ha nem teszik. Akkor pedig Közép-Európában is eljön az ideje a népszavazásnak az uniós tagságról, ennek eredménye pedig aligha kérdéses.

Ennek kapcsán beszélgetett Kovács Anita Hossó Andreával a Lánchíd Rádió Kulissza c. műsorában január 28-án:

Forrás: Magyar Nemzet, 2016. január 26., kedd, Napi sajtószemle

A teljes cikk angolul olvasható a CapX portálon.

facebook_banner

Kapcsolódó híreink:

2016.02.01. EB: Javaslat a szociális ellátás azonnali megtagadásának lehetőségéről

2015.05.28. EU-reform nélkül a britek a kilépésre szavaznak

Egy gondolat a(z) “Közép-Európa természetes szövetségese Nagy-Britanniának” című bejegyzésnél

Hozzászólás:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .