Nagytestvér álma valóra vált


A legújabb iPhone nem egyéb, mint a biometriának, a kémkedésnek és az orwelli mátrixnak zengett dicshimnusz. Az új telefon, amellett, hogy továbbviszi a helymeghatározó és nyomkövető alkalmazásokat, amelyek folyamatosan továbbítják adatainkat a szolgáltatók és a kormány felé, már ujjlenyomat leolvasót is tartalmaz majd, ami rögzíti a felhasználó ujjlenyomatát, hogy azt a vásárlások jóváhagyásához és a telefon képernyőzárának feloldásához használja.

iphone5sÉs ez még csak a kezdet! Miközben valószínűleg milliók maradnak továbbra is az Apple fogyasztói láncában és gondolkodás nélkül megveszik az új modellt, az NSA és a kormány magán kívül van az örömtől. Végtére is mi többre vágyhat egy orwelli kémkormány? Az embereket többé nem kell letartóztatni az ujjlenyomatvételhez, mert milliók teszik majd meg önszántukból, hogy azután az Apple és minden bizonnyal a kormány adatbázisaiban kössenek ki.

iphone-5s-fingerprint-scannerAggodalomra azonban semmi ok. Ugyanaz a cég, amelyik a felhasználók valamennyi chat beszélgetését és személyes adatát átadta a hatóságoknak az NSA PRISM programján keresztül, megígérte, hogy az adatok a legnagyobb biztonságban vannak.

Hogy a tech guruk és biztonsági szakértők másképp gondolják? Minek törődni ilyesmivel és elrontani a felhasználók örömét?

Amellett, hogy a fogyasztók bizalma mindenkori mélyponton van az Apple iránt, a cégnek az állami megfigyelőrendszerekkel fennálló kapcsolata miatt, az új „biztonsági” funkciók a valóságban igen sebezhetőek. Olyannyira, hogy a hekkerek hozzáférhetnek a hihetetlen könnyű célpontnak számító, nagy-mennyiségű ujjlenyomatot tartalmazó adatbázisokhoz.

Az Apple természetesen váltig állítja, hogy az ujjlenyomatok csak helyileg, tehát magán az eszközön kerülnek tárolásra, de persze az NSA és az FBI nem hagyná, hogy egy ilyen adatbázis kárba vesszen. Azt is tudjuk, hogy a nagy cégek igen jól keresnek a fogyasztók adatainak megfigyelésével. Tehát amennyiben az Apple saját állításaival ellentétben mégis rendelkezik ezekkel az ujjlenyomatokkal (és mivel az alkalmazások megvásárlásához is szükség van az ujjlenyomatra, azt is feltételezhetjük, hogy harmadik felek is hozzáférhetnek), mindig fennáll az esély, hogy az adatbázist feltörjék. Nem hiszem, hogy a titkosítás megakadályozna egy ügyes csapatot ebben.

NSA_iphoneCNET biztonsági szakértője a következőket mondta:

„Szóval… fel lehet-e törni a biometrikus azonosítást? Szinte biztosan. Biztos vagyok benne, hogy ha valaki rendelkezik az ujjlenyomat viszonylag jó minőségű másolatával, néhány alapvető eszközzel, bár lehet, hogy egy jó minőségű nyomtató is elegendő, hozzá tud férni az iPhone-hoz… fingerprintA végső probléma pedig a biometrikus rendszerek esetében az adatbázis. Amennyiben a rendszer központosított, akkor egy hatalmas, biometrikus adatokat tartalmazó adatbázissal állunk szemben, ami sebezhető és feltörhető.”

Ahogy lépésről lépésre haladunk egy olyan világ felé, amelyben az elektronika alapja a biometria, egyre baljósabb valóságként nehezedik ránk Nagytestvér rendszere, aki kézen fogva vezet minket szép új világunk kémrendszere felé, amiről hűbéruraink váltig állítják, hogy nem létezik.

Forrás: http://www.idokjelei.hu / storyleak.com

facebook_banner

Kapcsolódó hírek:

2013.09.08. Az okos-telefonokba is belelát az NSA

2013.09.06. NSA – Megkezdődött a vizsgálat az Európai Parlamentben

2013,09.06. Minden online titkosítást feltört az amerikai és a brit szolgálat

2013.08.31. Az ember lesz a saját igazolványa

2013.03.07. Felismeri tulajdonosát a bankkártya

free counters

14 című bejegyzés “Nagytestvér álma valóra vált” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A cikket végigolvasva azért tudtam volna volna pár gondolatot írni de aztán elolvastam a hozzászólásokat és rájöttem,hogy felesleges szakmailag nézni a cikket. Mindenesetre jót derültem rajta. Azt javaslom,hogy nézzetek kicsit utána mielőtt beparáznátok.

  1. Biztosan ízekre tudnád szedni minden mondatát, hiszen ez benne is van a cikkben: “Hogy a tech guruk és biztonsági szakértők másképp gondolják?”
   Azonban azért ne tedd tűzbe a kezed az Apple-ért: ha az NSA-nek kellenek az adatok, akkor azt úgyis átadják, ahogy eddig is tették.
   És az ujjlenyomatra nem is lesz szükség, hiszen a lényeg úgyis az, hogy a tulaj kezében volt-e a telefon. A többi már logikus.

 2. Van olyan szavunk hogy ujj és új, de teljesen mást jelent; olyan, hogy “újj” nincs.
  Az ujjlenyomat milyen módon tárolódik? Amíg erre a kérdésre nincs válasz, addig felesleges pattogni.

 3. Az én ujjlenyomatom nem titkos, nem teszek semmi törvénybe ütközőt. Bár igaz, hogy lehet hamisítani és visszaélni vele, mert bárki bárhová odateheti az újjlenyomatomat… Tovább kell lépni: Infravörös azonosítás a vérerek alapján. Azt nem lehet (egyelőre) másolni, levágott újj sem jó…
  Amúgy meg minden kormány igyekszik azonosítani a polgárait már ősidők óta. Ki így, ki úgy. Mi még a személyi igazolványnál, lakcímkártyánál, jogosítványnál stb. járunk. Ez mennyivel jobb? Csak nekünk kényelmetlen.

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.