Hollywood paktuma Hitlerrel


Hogy tovább folytathassák üzletelésüket Németországban Hitler hatalomra kerülése után is, a hollywoodi filmstúdiók elfogadták, hogy nem készítenek olyan filmeket, amelyek a nácikat támadják vagy elítélik a zsidók németországi üldözését. Ben Urwand most először fedi fel ezt az üzletet – ezt a “kollaborálást” (Zusammenarbeit), amelybe egész sor személyiség belekeveredett, híres politikai vezetőktől, mint Goebbels, hollywoodi bálványokig, mint Louis B. Mayer.

hollywood_hitlerUrwand történetének középpontjában maga Hitler áll, aki a filmek megszállottja volt, és felismerte a közvélemény befolyásolására vonatkozó képességüket. 1930 decemberében a pártja kampányt indított a Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) c. film vetítése ellen, amely a szerző szerint sajnálatos eseményekhez és döntésekhez vezetett. Attól félve, hogy kizárják őket a német piacról, a hollywoodi zsidó stúdiók elkezdtek engedményeket tenni a német kormánynak, és amikor Hitler hatalomra jutott 1933 januárjában, a stúdiók közvetlenül az ő képviselőivel kezdtek el tárgyalni.

Hollywood-Sign-660x330

hollywoodUrwand kimutatja, hogy a megállapodás a harmincas évek folyamán végig fennmaradt, amikor a hollywoodi stúdiók rendszeresen találkoztak a Los Angeles-i német konzullal, és megváltoztatták vagy megsemmisítették a filmeket óhajai szerint. A Paramount és a Fox a német piacon nyert hasznukat a német filmhíradókba fektették be, míg az MGM a német fegyvergyártást finanszírozta belőle. Korábban még nem vizsgált archívumok bizonyítékait gondosan összegyűjtve, könyve (The Collaboration: Hollywood’s Pact with Hitler) a hollywoodi és amerikai történelem egyik rejtett epizódjáról rántja le a leplet.

Forrás: www.antidogma.hu

facebook_banner

Kapcsolódó híreink:

2013.08.27. CIA dokumentumok: USA segített Szaddám Huszeinnek Irán megmérgezésében

2013.08.21. A CIA szervezte a demokrácia elleni puccsot Iránban 1953-ban

2013.07.20. A korai társadalmakban még alig létezett háború

2013.07.13. A háború egy svindli

free counters

2 című bejegyzés “Hollywood paktuma Hitlerrel” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.