Szíria: az új hidegháború gyakorlóterepe


17843_1Az a hír, hogy ukrán kezdemé-nyezésre orosz, ukrán és fehérorosz önkéntesekből álló expedíciós hadtestet verbuválnak a szalafista zsoldosok elleni harcra Szíriába, valósággal sokkolta az USA által patronált és szponzorált kelet-európai bábkormányokat. A Novij Region folyóirat információja szerint az önkéntes hadtest felállításának kezdeményezője Szergej Razumovszkij alezredes, az ukrán felderítés egykori kádere, akinek a médiában megjelent felhívására több ezer tartalékos és obsitos katona jelentkezett a posztszovjet köztársaságokból.

orosz_spetsnazAmint az a híradásokból kiderült, Razumovszkij számára a Damaszkusz elleni izraeli légicsapás adta a végső lökést elképzelése megvalósításához, amelyet csak tovább érlelt a szíriai ellenzéknek szánt fegyverszállítások EU-embar-gójának a felfüggesztése és a közismert amerikai „héja”, John McCain republikánus szenátor provokatív látogatása a török-szír határon gyülekező al-Kaida-terroristák táborában.

Razumovszkij nem csinál belőle titkot, hogy a Szíriába készülő önkénteseket ugyanaz motiválja, mint elődeiket 1876-77-ben, amikor ortodox hívők tömegesen csatlakoztak az orosz haderőhöz román, szerb, bolgár és görög hittestvéreik oszmán iga alóli felszabadítása érdekében. Az általa vezetett fegyveres alakulat fontos szerepet játszhat majd a közel-keleti események alakításában, annál is inkább, mert magasan képzett, harcedzett és fegyelmezett hivatásos katonákról van szó, köztük a rettegett orosz OMON különleges erők ejtőernyőseiről, az afganisztáni és csecsenföldi utcai harcok és az OMON_soldiers_in_Red_Square,_Moscowantigerilla harcmodor veteránjairól. Szíriába érkezésük után azonnal bevethetőek lesznek, „kapásból” alkalmasak lévén például az oroszok által legutóbb a szírek rendelkezésére bocsájtott ultramodern Sz-300 légvédelmi rakétarendszer kezelé- sére is.

Ha Basar al-Aszad él a felkínált lehetőséggel, a Razumovszki-hadsereg rövid úton megtisztítja országát az iszlamista martalócoktól. Ez talán túlzásnak tűnik, de adott esetben egyáltalán nem az. Noha mennyiségileg az erőviszony 6/1 az iszlamisták javára (100 ezer mudzsahed 15-18 ezer kelet-európai tartalékos ellen), minőségileg 12/1 az arány ez utóbbiak javára. Az amerikaiak zsoldosaiként Szíriában bevetett mudzsahedek majdnem analfabéták, akiknek halvány elképzelésük sincs a taktikáról és a stratégiáról, és csak arra alkalmasak, hogy a polgári lakosságot terrorizálják. Katonai képességük pusztán syria_usa6a kalasnyikov és a gránátvető kezdetleges használatára korláto-zódik, szemben a kelet-európai tartalékosokkal, akik országaik fegyveres erőinek a „krémjét” alkotják, gyakorlatilag az összes fegyvernem legjobbjait, klasszikus katonai kiképzéssel és – a többségük esetében – éles harci helyzetben vagy azokat szimuláló hadgya-korlatokon szerzett tapasztalattal a hátuk mögött.

Vajon USrael és NATO-csatlósai miért reagáltak olyan hevesen, szinte már hisztérikusan arra a tényre, hogy Oroszország végül mégis leszállította Szíriának az Sz-300 rakétákat? Az orosz döntés igazi stratégiai tétjének megértéséhez tudni kell, hogy az utóbbi két évtized amerikai és izraeli hadi sikereinek a titka az ún. ESM/ELINT elektronikai támogató és felderítő rendszer birtoklásán és alkalmazásán alapult. Ez a fajta katonai felszerelés ugyanis lehetővé tette az ellenséges fegyverrendszerek radarjeleinek felfogását, ellenőrzését és zavarással történő semlegesítését, ezáltal maximális akciószabadságot és csaknem teljes sérthetetlenséget biztosítva saját harci gépeiknek légi, földi és tengeri célpontok elleni bevetés során egyaránt. Az Sz-300 harctéri megjelenése Szíriában 4RussianS300_RIAgyakorlatilag egy csapásra semmivé foszlatja a nyugati haderők által mindeddig élvezett totális légi fölényt, ami azzal jár, hogy többé már nem lesznek képesek ún. légtértilalmi övezetek kierőszakolására, ahogyan azt Jugoszláviában, Irakban és Líbiában is tették, ezzel együtt pedig nem kockáztathatják a földi inváziót sem hadiflotta és tengerészgyalogság bevetésével.

Vajon az oroszoknak hogyan sikerült létrehozniuk ezt a fajta csúcstechnológiát a Szovjetunió összeomlása és a gazdasági hanyatlás ismert körülményei között, miközben az USA által birtokolt technológiai fölény lehetővé tette az amerikai haderő számára, hogy sikeres háborúkat vívjon meg Jugoszláviában, Irakban és Afganisztánban szovjet haditechnikával felszerelt hadseregek ellen? Mely tényező biztosított ilyen szupremáciát az amerikai fegyverzetnek? A választ magában rejtő betűszó a C4I (Command, Control, f-117_02-frontCommunications, Computers and Intelligence), amely egy modern fogalom, a jelenleg egyedüli módszer a mobilitás, a reakciósebesség, a hatékonyság és a technikai pontosság megsokszorozására a konvencionális háborúkban, még- pedig fegyverzetirányító és felderítő radarokat integráló legújabb generációs mikroprocesszorok és kommunikációs eszközök extenzív használata révén.

Annak érdekében, hogy ledolgozzák az amerikaiakkal szembeni – még a Reagan-érából datálódó – haditechnikai hátrányukat, az oroszok jelentős emberi és anyagi erőforrásokat koncentráltak a katonai kutatásfejlesztésbe. Az első eredmény nem is váratott sokáig magára: 1999. március 27-én a szerbiai Budjanovciban egy szovjet gyártmányú Sz-125 (Nyeva/Pecsora) légvédelmi üteg lelövi az amerikai légierő egyik F-117-es (elvileg legalábbis) „lopakodó” vadászgépét, amelyet a szerbek tanulmányozás végett átadtak az oroszoknak, akiknek azonban még csaknem egy évtizedet kellett várniuk az amerikai technológiai színvonal elérésére. 2008-ban azután a grúziai háború frontáttörést hozott – minden tekintetben. A konfliktus előtt ugyanis a grúz hadsereget a legmodernebb C4I rendszerekkel szerelték fel az amerikaiak és az izraeliek, nyilván azzal a szándékkal, hogy élesben teszteljék a működésüket.

117Hollywoodi forgatókönyvüket azonban felülírta az élet. A villámháborúban győztes oroszok ugyanis megszerezték, lemásolták, tökéletesítették és sokszorosították ezeket. USrael – Grúzia közbeiktatásával végrehajtott – oroszellenes provokációja tehát minden tekintetben visszafelé sült el, és az oroszok most Szíriában vesznek revánsot. Hiába hajbókolt Netanjahu Putyinnak az Sz-300-asok ügyében, az izraeliek most majd a saját kárukon fogják megtanulni, hogy kölcsön macesz visszajár.

Gazdag István

Forrás: www.antidogma.hu

facebook_banner

Kapcsolódó híreink:

2013.07.03. Már csak a bejelentés várat magára a Szíria-konferencia elmaradásáról

2013.06.28. Az USA megkezdte fegyverek szállítását a szíriai ellenzéknek

2013.06.27. Az oroszok elhagyták a tartúszi bázist

2013.06.18. Obama-Putyin találkozó – “Nem esnek egybe az álláspontok”

2013.06.17. Irán négyezer katonát küld Szíriába

2013.06.10. Az amerikai tengerész-gyalogságot áthelyezték a szíriai határra

2013.06.01. McCain szerint a szíriai lázadók felfegyverzésére van szükség

free counters

Reklámok

5 című bejegyzés “Szíria: az új hidegháború gyakorlóterepe” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A tálibokat és az Al-Kaidát is a CIA alkotta meg.Afganisztán mindig,mindenkinek kellett,aki arra járt,mégsem lett okkupálva,vagy ha igen,csak rövidke időre.Egy másik országra emlékeztet engem,tudom is:Magyarország.Tatárok,Habsburgok,Ottománok,Nácik.Szovjetek már nincsenek-mi mégis vagyunk! Megfogyva bár,de törve nem! Igaz,rengeteg honfitársat betörtek már zsidóék,hogy engedelmeskedő rabszolgaállattá aljasítsák le,de minket nem fognak állat szintjére lealacsonyítani!

  NSG

 2. Érzésem szerint a Kelet-európai bábok attól fosnak, hogy esetleg a háború után ellenük fordulna ez a fegyveres erő.
  A Kaukázus-Közel-Kelet is nagyon érdekes: Szítják zsidóék az indulatokat ott, elég Csecsenföldre gondolni.
  Grúzia-A zsidók elfoglalták még a cári időkben,később Dzsugasvili (nem tudok grúzul,csak olvastam,ez ‘zsidó fiát/zsidófit’ jelenthet) is nyomorgatott az Uljanov-Bronstein komcsi zsidó szabadkőműves rezsim által már átvörösített Oroszországon, de ha grúz csesztette az oroszt, akkor fordítva is lesz ez – gondolhatta Putyin. Vagyis Medvegyev.
  Örményország – Az írásmódjukra elég ránézni, már tudjuk, hogy kikhez tartoznak, mint a grúzok. Nagornó-Karabah és Nakcsiheván enklávék miatt verik a palávert rendesen, bár ez is csak azért kellhetett, hogy Irán és Oroszország szomszédságában konfliktus legyen.
  Azerbajdzsán – Nagyon gyanúsan hirtelen lett Izrael-barát irredenta ország, le akarnak csippantani kb.150-200.000 km2-t Irán északi részétől (amivel kb. meghatszoroznák a területüket). Ők pontosan az Irán elleni támadáshoz kellenek, mint “támaszpontok”.
  És Irak? Olajdrágítás és egy stabil rendszer megdöntése (Líbia dettó). Az onnan jövő gáz drágult (ugye, nem kicsit, 2003 és 2009 közt kb. másfélszer-kétszer annyi lett a benzin és a gázolaj ára, most pontos statisztikát hadd ne mondjak), ezzel egy időben pedig nem csak ott, hanem Afganisztánban is háborúzott az ég…meg a ZUSA. Az a háború sem Oszama ellen volt, mert ugye, mi tudjuk, hogy CIA-kém volt az is. Azért kellett az afgán háború, mert a Kínába Iránból/non a Közel-Keletből átirányuló olaj árát megnöveljék – tehát megint ott vagyunk, ahol a part szakad.
  De még ez semmi – felmérések szerint Afganisztán alatt kb.18-20-szor annyi olaj van, mint az előzetes állítások szerint. Ezt ők már előre tudhatták. Emellett még Rotschildék kifogyhattak az ópiumból 😀

  NSG

  1. A szovjet megszállás alatt alaposan feltérképezték a tudósok az Afganisztánban lévő ásványkincseket: van ott bőven mindenféle nemesfém és még lítium is, ami az akkumulátorok fontos alapanyaga.
   Ezeket az adatokat megtudva az USA természetes, hogy ráhajtott a felszabadításra.
   No meg a tálibok nem tűrték a máktermesztést sem, így elapadtak a CIA fekete forrásai. Ez már több volt, mint elég az invázióhoz 😉

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.