Robotok emberszerű külsővel


A Boston Dynamics által a DARPA megbízásából és az amerikai védelmi minisztérium finanszírozásával fejlesztett PETMAN robot új inkarnációja nemcsak egész emberszerű külsőt mondhat magáénak, de még izzad is és képes szabályozni saját „test” hőmérsékletét.

terminator8A nemrég kiadott videón a robot apokalipszis utáni vegyvédelmi öltözékben és veszélyes anyagok észlelésére képes érzékelőkkel ellátva látható.

„A vegyvédelmi ruhába öltöztetett disztópikus gázálarcot viselő robot emberszerűbb már nem is lehetne,” – írja Jason Dorrier a Singulariy Hub oldalán.

Ruháitól megfosztva leginkább Sonny-ra, az Én, a robot főszereplőjére hasonlít. PETMAN képes egyensúlyban tartani magát, fekvőtámaszokat nyomni, sétálni, nyújtózkodni és leguggolni.

irobotr1_3A korábbi PETMAN inkarnációkat szemlélve látható, hogy a robot képességei folyamatosan bővülnek és fejlődnek és egyre inkább hasonlít az emberre.

A robotszakértők legfőbb aggodalma, hogy a Pentagont egyetlen fő cél vezérli a kiborgflotta kifejlesztésében: a „gyanúsítottak” üldözése és nagyszámú ember megölése a jövő csataterein.
Noel Sharkey, a mesterséges intelligencia és robotika professzora a Sheffield Egyetemen, több alkalommal figyelmeztetett, hogy a DARPA pártfogásában fejlesztés alatt álló robotokat végül majd gyilkolásra fogják használni.

PETMAN„Amennyiben élesben is bevetésre kerülnek a harctéren, egyértelműen polgári személyek is áldozatul esnének, mivel a robotok nem tudnak különbséget tenni egy civil személy és egy katona között,”- mondja Sharkey.

A múlt hónapban, Douglas Pryer alezredes, ismert és több díjjal elismert író, volt titkosszolgálati tiszt egy esszében figyelmeztetett a könyörtelen gyilkoló robotok jelentette veszélyekre, amiket emberi célpontok levadászására és meggyilkolására használhatnak a közeljövőben.

Tavaly kiadott 50 oldalas jelentésében a Human Rights Watch emberjogi figyelőszervezet szintén arra figyelmeztetett, hogy a harctéren szabadjára engedett mesterséges intelligenciával rendelkező robotok elkerülhetetlenül háborús bűnöket fognak elkövetni.

A Cambridge Egyetem tavaly jelentette be egy új kutatás elindítását, amelynek célja megállapítani a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok jelentette veszély kockázati szintjeit az emberiség kihalására nézve.

petman-terminatorA „terroristák levadászására” és egyéb „belbiztonsági célokra” egymással kommunikálni képes pilóta-nélküli repülők is fejlesztés alatt állnak, amelyek egy napon képesek lesznek ragadozó madár módjára „lecsapni” emberi célpontokra az utcákon.

Forrás: www.idokjelei.hu

facebook_banner

Kapcsolódó híreink:

2013.03.18. Nagy piaca lesz az idős-ápoló robotoknak

2012.11.23. Jogvédők a gyilkos robotok betiltását szorgalmazzák

2012.10.31. Kesztyűt dobott a DARPA a robotoknak

2012.10.25. Japán robothét 2012

2012.07.10. Gondolattal irányított robot avatártest

2012.04.17. Nő vagy gép? Az új japán robot elmossa a határokat

free counters

2 című bejegyzés “Robotok emberszerű külsővel” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.