Főpróba – Támadás a Gázai-övezet ellen


Amióta a Gázai-övezetből fellőtték az első rakétákat, a nyugati média kórusban igyekszik terrorizmus ellenes műveletként magyarázni az izraeli hadsereg Gázai-övezet elleni rakétatámadásait. Mivel a jelentések elismerik, hogy Obama november 6-i újraválasztását követően zöld-utat adott Tel-Avivnak, a központi kérdés nem is az, hogy Washington támogatja-e a Gázai-övezet elleni hadműveletet, hanem hogy részt vett-e a tervezésben és részt fog-e venni a későbbi harcokban.

Több bizonyíték is van arra vonatkozóan, hogy a „Ködoszlop” hadműveletet széleskörű katonai együttműködés keretén belül folytatott közös tervezés előzte meg. A vezető amerikai tisztviselők sorban megjelentek Izraelben a támadást megelőző hetek folyamán, és a hadművelet kezdete előtti napokban még mindig Tel-Avivban tartózkodtak.

A „Ködoszlop” hadműveletet november 14-én, egy héttel az amerikai elnökválasztásokat követően kezdték meg, így az is valószínű, hogy az elnökválasztás eredményeit és az általuk kiváltott társadalmi visszhangot is figyelembe vették a tervezés során. A hadművelet első eleme Ahmed Jabari, a Hamasz katonai szárnya vezetőjének meggyilkolása volt. A későbbiekben ez folyamatos légitámadásokká fejlődött és 75000 izraeli katonát mozgósítottak a szárazföldi hadműveletre.

Amerikai-izraeli hadgyakorlatok

Az Egyesült Államok „Ködoszlop” hadműveletben való részvételére utal az is, hogy az Egyesült Államok és Izrael egy hónappal ezelőtt Izrael történetének eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát hajtották végre. A hadgyakorlat célja az volt, hogy teszteljék Izrael légvédelmi rendszerének hatékonyságát, különösen az Irán felől, illetve a Hezbollah és a Hamasz által kis távolságokból indított rakétatámadások esetére.

A közelmúltban Leon Panetta, az Egyesült Államok védelmi minisztere és Ehud Barak izraeli védelmi miniszter személyes megbeszé-léseket tartottak. Panetta augusztus elején Izraelbe utazott, majd két hónappal később, október 3-án, két héttel az Austere Challenge 12 hadgyakorlat előtt ismét Tel Avivba utazott.

Október 18-án az USA és Izrael Izrael területén belül végrehajtották a hadgyakorlatok első fázisát. A hadgyakorlatok néhány héttel később, az amerikai elnökválasztások idejében folytatódtak (november 6.), majd november 14-én a Gázai-övezet bombázásával már éles helyzetként folytatódtak Ködoszlop hadművelet fedőnév alatt.

Látható, hogy a közös amerikai-izraeli hadgyakorlatok a közeljövőben éles helyzetben is megkezdődő hadműveletre való felkészülést jelentették. Az amerikai-izraeli hadgyakorlatok felépítése is ezt mutatja.

Az „Austere Challenge 12” hadgyakorlat 3500 amerikai és 1000 izraeli katona részvételével zajlott. A gyakorlatokban is részt vevő, Izraelben állomásozó amerikai katonák száma – a katonai tanácsadókat és a különleges alakulatokat is beleszámítva – összesen ezer fő, ezen felül a Földközi-tenger keleti partvidékén, Izrael közelében állomásozik az amerikai haditengerészet 6. flottája és az USA európai parancsnoksága.

2011. március 27. – izraeli katonák az újonnan telepített Vaskupola rakétavédelmi rendszer egy eleme mellett. Az Egyesült Államok 200 millió dollárt adományozott az izraeli védelmi rendszer felállítására, melyhez a Gázai-övezetből Izraelre kilőtt rakéták szolgáltatták az ürügyet.

Az amerikai-izraeli közös hadgyakorlatot Craig Franklin altábornagy (USA légierő) és Shachar Shohat izraeli dandártábornok koordinálta. A hadgyakorlat célja az volt, hogy „stressz-helyzetet” teremtsenek az izraeli légtérben és a Földközi-tenger keleti vidékén, hogy élesben teszteljék, hogyan reagálna az izraeli légvédelem a közelből (Hamasz, Hezbollah) és távolból (Irán) érkező támadásokra.

A közös gyakorlatok irányításában James G. Stavridis tengernagy (USA európai parancsnokság) is részt vett, és a beszámolók kiemelik, hogy a gyakorlat levezénylése az USA európai parancsnoksága által Izrael területén létesített irányító központokból történt.

Ezt Stavridis ellentengernagy is megjegyezte:
„a két oldal (az amerikai és izraeli irányítás) kemény munkát végzett a tervezés terén. A gyakorlatok egy a Közel-keleten kezdődő, kiterjedt háborút szimuláltak, amiben szükségessé válik az Egyesült Államok beavatkozása és a rakétavédelem biztosítása Izrael számára.” (Haaretz, 2012. október 24.)

A gyakorlat során Patriot Pac-3 rakétarendszereket telepítettek Izrael teljes területén. A gyakorlat részeként az USA egyik Aegis rendszere is megközelítette Izrael partjait.
A hadgyakorlat gerincét az elfogó rendszerek tesztelése képezte. Az izraeli és amerikai haderő közös munkával azonosította a beérkező támadásokat és határozta meg azok helyzetét, hogy egyértelműsítsék, melyiket kell elfognia az amerikai rendszernek és melyikre állítják rá az izraeli rakétavédelmet, mielőtt még a rakéta az ország lakott területei fölé érne.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter elismerte, hogy az amerikaiakkal közösen végrehajtott hadgyakorlat a Hamasz által jelentett veszély fokozódását jelenti. Ezt a bejelentést november 12-én tette, két nappal a Gázai-övezet bombázásának kezdete előtt.

„Ezek az idők különösen fontosak abból a szempontból, hogy a védelmi rendszereinket teszteljük. Főként amiatt, hogy a Hamasz egyre aktívabb tevékenységet folytat a Gázai-övezetben és kiterjeszti befolyását. A Gázai-övezet továbbra is a Hamasz tűzerejének központját jelenti, a térségből indított rakéták elérhetik a lakott területeinket.” (Haaretz, 2012. november 12.)

A hadgyakorlat leírásában a Hamasz és a Hezbollah „közeli ellenségként” és Irán szövetségeseként van meghatározva: A közös hadgyakorlat egy Izraelt érő széleskörű rakétatámadást szimulál, ami a közeli és távoli ellenségek felől egyaránt érkezik, beleértve az Iránnal és a Hezbollahhal kezdődő háború lehetőségét is.

Ezt Ehud Barak védelmi miniszter is elismerte:
„A lőgyakorlat után a védelmi rendszerünket teszteljük, amit újabb és újabb tesztek fognak követni. A későbbiekben valószínűleg más rendszereket is bevonunk a gyakorlatba, olyan rendszereket, melyeket korábban még nem próbáltunk ki éles helyzetben.” (Ibid)

Katar szerepe a hadműveletben

Október 18-án megkezdődtek az amerikai-izraeli közös hadgyakorlatok. Október 23-án a katari emír, Hamad bin Khalifa Al Thani sejk ellátogatott a Gázai-övezetbe, hogy megbeszéléseket tartson a Hamasz kormányzattal és pénzügyi segítséget ajánljon fel.
Október 24-én Simon Peresz izraeli államfő bejelentette, hogy Katar nem csak pénzügyi és katonai segítséget nyújt a Hamasz-nak, de arra biztatja, hogy hajtson végre rakétatámadásokat Izrael ellen:

Aznap a helyi médiában megírták, hogy a Gázai-kormányzat több millió dollárt kap a katari emírtől azért cserébe, hogy rakétákat lőjön ki Izraelre. Simon Peresz kirohanásaival is tele volt a média. Peresz bejelentette, a gázai vezetésen múlik, hogy fejlődést, vagy terrort és halált akarnak a népüknek. Még azon a napon az izraeli légierő bombázásokat hajtott végre Gáza városán, meggyilkolva tucatnyi civilt és megsebesítve több tucatnyi külföldi munkást. A helyi média említi, hogy az első izraeli rajtaütés egybeesett az amerikai-izraeli közös hadgyakorlat utolsó manőverével:

A gyakorlat utolsó műveletei és háborús szimulációi […] egybeesnek a jelenleg Gázától 70 kilométerre délen zajló izraeli rajtaütésekkel. Négy gázai lakos vesztette életét az izraeli rajtaütés során azt követően, hogy palesztin milíciák 75 rakétát lőttek ki Izraelre, megsebesítve 3 külföldi állampolgárt is. (Bloomberg, 2012. október 25.)

A közös hadgyakorlat utolsó eleme a Gázai-övezet ellen végrehajtott bombázás volt, vagyis minden arra utal, hogy az Egyesült Államok és Izrael heteken át készült egy hadműveletre, melynek valószínűleg csak az első eleme a Gázai-övezet folyamatos bombázása.

Fedőakció

A katari emír látogatása a Gázai-övezetbe és a hadgyakorlatok egybeesése a valós „megtorló” akcióval arra engednek következtetni, hogy a támadásokat Izrael nem önállóan hajtotta végre, hanem azok részét képezik az Egyesült Államok a térségben kezdődő hadmozdulatának, és ennek elfedését célozza az izraeli hadművelet. Katar egy az USA által pénzelt bábállam. Közeli kapcsolatokat ápol a NATO-val katonai együttműködés és a hírszerzés szintjén is, miközben a Hamasz egyik legfőbb anyagi támogatója.

A helyi média szerint: „a katari emír szolgáltatott információt az izraelieknek közvetlen a látogatását követően, és ezeket az információkat használták fel az izraeliek az első rajtaütések során a Hamasz kormányzati épületeinek megsem-misítéséhez és vezetőinek meggyilkolásához.” (Fars Newsm 2012. november 17.)

Mindezt összevetve kijelenthetjük, hogy a Közel-Keleten a NATO beavatkozás megkezdődött.

Molnár István

Forrás: www.hidfo.net

Kövess minket a Facebook-on!

2012.11.20. Hackerek próbálták áttörni az „Vaskupolát”

2012.11.19. Gáza bombázása szertefoszlatja a reményt a békére

2012.11.18. Gáza a tűzszünet vagy a nagy háború küszöbén áll

2012.11.16. Lehetséges-e a második palesztin háború?

2012.11.16. Sikerül-e Egyiptomnak meggyőznie a Hamaszt?

free counters

2 című bejegyzés “Főpróba – Támadás a Gázai-övezet ellen” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.