Google pénztárcával a digitális diktatúra felé


„Azt akarjuk, hogy az emberek otthon hagyják a fizikai pénztárcájukat.” –  ez a Google Pénztárca kinyilvánított célja. Az új módszer számos ösztönzést kínál, hogy az embereket rávegye plasztikkártyáik és a készpénz feladására és megszerettessék a technó-generációkkal a technokraták és világbanki szövetségeseik által kitervelt új készpénz-nélküli rendszert.

A digitális platformnak köszönhetően a hagyományos módszereket fokozatosan átveszi a digitális személyazonosítás (most már digitális jogosítvány is létezik) és számos más, a vásárlók megnyerésére kitalált funkció, mint például a letölthető kuponok, hűségkártyák vagy e-jegyek, amelyek segítségével a teljesen digitális, készpénz-nélküli rendszerek valósággá válhatnak. A személyazonosság megállapítását követően a felhasználók digitálisan is elvégezhetik a repülőtéri checkint vagy igazolhatják magukat, teljesen feleslegessé téve a fizikai dokumentumokat vagy akár a plasztikkártyákat és persze a fizikai pénzt.

„A mobilpénztárcák a kártyáknál is absztraktabb megoldások… mivel még egy lépéssel távolabb visznek a készpénzzel történő fizetéstől,” mondta Michelle Barnhart, az Oregon Állami Üzleti Főiskola marketing professzora a Market Watch-nak.
A GPS nyomkövetés már eleve része a platformnak, hogy a felhasználó közelében felhasználható kuponokat, akciókat és reklámokat ajánlhasson a potenciális vásárló figyelmébe. A Google Pénztárca már közel 200.000 elárusítóponttal kötött megállapodást az Egyesült Államok területén.

Eközben a digitális fizetési interfészek szélsebesen fejlődnek és terjednek. A Walmart például egy új okos-telefon alapú leolvasó és fizetőrendszert tesztel, ami a hús-vér pénztárosok helyébe lépne. A Walmart egyébként is elsőként vezette be az RFID-alapú leltár és nyomon követő rendszert, ami a gyártás helyszínétől a polcokig követi a termékeket.
A rendszer nemcsak a készpénz megszüntetését célozza, hanem a technológia előnyeinek hangsúlyozásával megpróbálja elaltatni a tömegek adatvédelmi aggályait.

Láthatjuk, hogy a felnövő generációkkal sikerült teljesen elfogadtatni a teljes állami kontrollt és a pénzügyeket, a személyazonosságot, a hozzáférést, adózást és egyéb funkciókat együttesen ellátó azonosító és adatrendszereket.

„Az új technológiák felhasználóit, akik többnyire 40 évnél fiatalabbak, egyre kevésbé érdekli, hogy ki tud aktuális tartózkodási helyükről, vagy vásárlási szokásaikról,” – mondja Jeff Green, kiskereskedelmi elemző.
„A digitális korban a személyes adatok és a magánélet védelme egy régi, múló fogalommá vált,” – mondja Ben Woolsey, a CreditCards.com szóvivője.

A fejlesztők tudnak a biztonsági problémákról, mint például, hogy mi történhet, ha egy személyazonosításra és fizetésre használt telefont feltörnek vagy ellopnak, de többnyire bagatellizálják vagy figyelmen kívül hagyják a kérdést, annak ellenére, hogy a felhasználók többsége pont emiatt nem szánta még rá magát, hogy átálljon az új módszerre. (Időkjelei: Illetve a módszer elterjedését követő, néhány komoly médiavisszhangot kapott adat vagy digitális pénzlopás után nyilván előállnak majd a megoldással: ‘Kerüljön a chip a mobilból a bőr alá és minden megvan oldva.’) A digitális adatok teljes integrációja és a kényelmi kereskedelem sokat dicsért előnyei azonban előbb-utóbb el fogják érni a hagyományos módszerek fokozatos, és idővel teljes kiszorítását.

A Google sötét múltja a felhasználók adatainak védelmét illetve annak hiányát illetően egyértelművé tette, hogy az internetóriás véletlenül sem csupa „jó szándéktól” vezérelve törekszik teljes dominanciára a digitális világban.

Egyre több vezető cég próbálja különféle ösztönző módszerekkel magáévá tenni az új készpénz-nélküli, digitális rendszereket, miközben a média és az egyes államok mindent megtesznek, hogy a készpénzpénz használatot szinte bűnözői vagy terrorista módszerként tüntessék fel, hogy a tömegeket a saját irányításukra kitalált szerkezet felé tereljék.

Egy 2010-es CNBC riport, majd az azt követő New York Times cikk például arra ösztönözte az embereket, hogy „szolgáltassák be bin Laden-jeiket” (a készpénzhasználat felhagyását értve ezalatt), azzal érvelve, hogy a készpénz segíti a terrorszervezeteket, tehát káros. Az FBI 2011-es röplapja pedig arra figyelmeztette a bolttulajdonosokat, hogy tekintsenek minden készpénzes fizetést gyanúsnak és bejelentésre érdemesnek.

A kialakult válságban egyik európai nemzet a másik után vezet be készpénzfizetési korlátozást, hol 2500 hol 1000 euróban határozva meg a legnagyobb készpénzben fizethető tranzakció összeghatárát. Eközben Louisiana államban betiltották a készpénzes fizetést a használtcikk kereskedelemben, a bűnözés és a feketepiac visszaszorítására hivatkozva.

A készpénz halálával maradék kis függetlenségünk is odavész, miközben a központi hatalom elérte, hogy egyéni és egyéb szankciók és önkényesen hozott szabályok segítségével egy digitális diktatúrába kényszerítse a társadalmat, számkivetésre és hosszú, hideg digitális-télre ítélve az ellenállókat.

Forrás: www.idokjelei.hu

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebook-on!

2012.08.29. Készpénz használat csak másfél millióig

2012.08.10. Így szűnhet meg Amerikában a készpénz

2012.08.01. A kasszák végnapjai – Búcsú a pénztárgépektől

2012.07.17. Facebook: „Intézze pénzügyeit az oldal elhagyása nélkül”

2012.07.07. Pénzbírságot kaphat, akinél sok készpénz van uniós határ átlépésekor

2012.07.03. A kanadaiak 70 százaléka készen áll a készpénz-nélküli társadalomra

free counters

8 című bejegyzés “Google pénztárcával a digitális diktatúra felé” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Erre hirtelen csak annyit reagálnék, hogy sajnos bármit is teszünk a technikai fejlődés magával hozza azokat a lehetőségeket amiket az emberek ellen fordíthatnak..

  Jártas vagyok a programozasban és tény hogy biztonságos keretek közt nagyon hasznos lenne, ha nem használnák illetéktelen célokra. De a teljes bevezetése sok jó dolgot meg fog ölni. Pl piacon a hazai tiszta és nem génmódosított termést.

  A világ pedig romlott amióta “feltalálták” a pénzt…
  Lehet nem jó a meglátásom, de gondoljunk bele: Tele pumpálták a világot hitellel, ami nem létező pénz. Ergo ha nem is lenne pénz nem lennének ekkora problémák a földön mert ami sok embert érint gond probléma az mind onnan ered ahol sok pénz van… Pl: hitelek, olaj, korrupció, éhezés, háború …

  Ui: az adatok védelméről csak annyit, hogy itt is kell nevét és mail címet megadni a hozzászólásokhoz..

 2. Aha, aztán amikor éppen úgy tartja kedvük letiltják a számládat, akkor meg nézegetsz. (Vagy akár műszaki probléma, esetleg valami nagy napkitörés hazavágná az elektromos cuccokat a földön) Semmit sem tudsz majd venni, se kaja, se víz semmi.
  És még folytathatnám, de ha nem érted mi ezzel a probléma, akkor ezt pont neked találták ki.

 3. Nem igazán értem mi ezzel a probléma. Nem kell cipelni a pénztárcát, így félni sem kell, hogy ellopják a benne lévő készpénzt és iratokat. Aki ennyire tart tőle, hogy tudják éppen hol tartózkodik, az ki se mozduljon a lakásából és ne használjon semmilyen elektromos eszközt. Hiszen például a leggagyibb, 15 éves mobiltelefonnal is beháromszögelik az embert. És mivel létezik olyan EU-s törvény, hogy minimum 6 hónapig tárolni kell minden infót a mobilszolgáltatónak; így azt is megmondják hol az otthona az embernek, hol tartózkodik nap közben, hol a munkahelye, merre utazik stb. Ezzel a módszerrel már kész is van a profil egy jó nagy része.

  A mai világban akit akarnak megfigyelnek. Tök mindegy hogy digitális, vagy hagyományos úton.
  Attól meg nem kell félni, hogy “feltörik” a telefont. Aki olyan hülye, hogy nem zárja a telefont pin-kóddal/feloldó mintával/face unlockkal/hang unlockkal (és még ki tudja milyen lehetőségek vannak), az magára vessen. Egyébként is a “wallet” alkalmazások is kérnek pin kódot a használat előtt. De ha még így is sikerül megkárosítani (értsd pénzt költeni) a felhasználót, akkor jelzi a pénzszolgáltatónak/banknak és megvan oldva a dolog. Épp úgy, mint a hitel és/vagy bankkártyák esetében. Ha ellopják az ember telefonját (ami már okostelefon), akkor csak nehezebb a dolga a tolvajnak, mintha a pénztárcáját lopnák el. “Csak” egy telefont bukik az ember, nem pedig a készpénzét, az iratait (amiket horror lóvé újracsináltatni) stb. Mondjuk a telefont is egyszerűbb megkeresni hála a GPS-nek és a távoli aktiválásnak. Utóbbinak köszönhetően meg letörlök mindent a telefonról, vagy egyszerűen nem lehet bekapcsolni majd (ugye ez gyártótól függ).

  Szóval ezek a technológiák csak a hétköznapokat és a mi életünket könnyítik. És hogy most tud rólam “mindent” az Apple/Google/Microsoft meg még jó néhány vállalat, kit érdekel? A régi időkben a kormányok tudtak mindent az emberről (csak akkor a szomszéd volt a spicli, nem egy algoritmus), most ugyanezt a megfigyelést/adatgyűjtést vállalatok teszik. Egyik sem különb a másiknál. A jövő kormányai nagyvállalatok lesznek, ezt is tudja mindenki. Nem mindegy ki a góré? A kisembernek sehogy sem lesz jó…

  Persze mindenki dönthet úgy, hogy fogja magát és elvonul egy erdőbe, ahol nyugodt lehet mert maximum csak az erdő lakói tudnak róla. De akkor búcsút inthet a kényelmes életnek. Saját szuvenír döntése mindenkinek.

  De ezekről a dolgokról még órákig bírnám kifejteni a véleményemet, de úgy gondolom ennyi elég volt. 🙂

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.