Aki nincs a Facebook-on az gyanús?


Azt lassan még az alternatív médiát kerülő emberek is elhiszik, hogy Nagy-testvér figyel bennünket. De vajon már ott tartanánk, hogy kötelező saját megfigyelésünkben segédkezni? Ki-ki döntse el maga…

A Facebook mára olyannyira tolakodó és mindent átható erővé vált a társadalomban, hogy egyre több munkáltató, sőt egyes pszichológusok is úgy gondolják, hogy aki nem tagja egyetlen közösségi portálnak sem az alapból „gyanús”. A német Der Taggspiegel odáig ment, hogy rámutatott, a közelmúlt két hírhedt lövöldözőjének, az amerikai James Holmes-nak és a norvég Anders Behring Breivik-nek legfontosabb közös jellemzője a Facebook tagság hiánya volt.

Egy kicsit megfoghatóbb szinten a Forbes.com arról ad hírt, hogy a humán erőforrás kollégák egyre inkább tartózkodnak olyan fiatal jelentkezők alkalmazásától, akik nem használják a Facebook-ot. A munkaadók első-számú aggodalma, hogy a Facebook profil hiánya azt jelezheti, hogy az illető ellen olyan sok bejelentés érkezett, hogy fiókja felfüggesztésre került.

Slate.com tanácsadó rovatának újságírója, Emily Yoffee, azt javasolja fiatal olvasóinak, hogy ne randizzanak senkivel, akinek nincs Facebook profilja.
„Ha elértél egy bizonyos kort és találkozol valakivel, akivel randizni szeretnél és az illetőnek nincs Facebook oldala, lehet, hogy nem is a valódi nevén mutatkozott be neked. Ez egy jelzés lehet, hogy vigyáznod kell,” írja.
Yoffee mellesleg megjegyzi, hogy tanácsa nem vonatkozik azokra az idősebb emberekre, akik már a közösségi oldalak térnyerése előtt is produktív tagjai voltak a társadalomnak.

Slashdot technológiai hírportál úgy összegezte a Der Taggspiegel cikkét a közösségi oldalakról, hogy „a Facebook profil hiánya lehet az első jele annak, hogy egy tömeggyilkossal van dolgunk”.
A cikk rámutat, hogy Holmes, akit 12 ember, köztük egy meg nem született gyermek megölésével és további 58 személy megsebesítésével vádolnak és Breivik, aki 77 embert gyilkolt meg egy lövöldözésben, nem vagy csak nagyon kevés digitális online lábnyomot hagytak maguk után. Breivik a MySpace közösségi portált használta, Holmes pedig egyes értesülések szerint az Adult Friend Finder (felnőtt társkereső) oldalt látogatta.

Christopher Moeller, pszichológus a magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy manapság a Facebook használat az egészséges szocializálódás jele. A pszichológusok megjegyzik, hogy Holmes és hozzá hasonlóan, számos más tömeggyilkos sem rendelkezett igazi barátokkal. A feltevés lényege tehát, hogy a legtöbb fiatal számára magától értetődőnek számító Facebook profil hiánya az abnormális vagy diszfunkcionális, illetve esetenként kifejezetten veszélyes magatartás vagy személyiség jele lehet.

Forrás: www.idokjelei.hu

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebook-on!

2012.08.09. Nyomkövetés élőben: A Facebookon követhetik egymást a barátok

2012.08.08. A közösségi portálok ártanak a valódi barátságoknak?

2012.08.07. Hamis Facebook felhasználók: Dagad a botrány a közösségi hálózat…

2012.07.20. Milliókkal csökkent a Facebook-használók tábora

2012.07.17. Facebook: „Intézze pénzügyeit az oldal elhagyása nélkül”

2012.07.14. A Facebook lehallgatja a saját csetcsatornáit

free counters

5 című bejegyzés “Aki nincs a Facebook-on az gyanús?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. “…manapság a Facebook használat az egészséges szocializálódás jele.” Nem nevezném egészségesnek ha valaki a négy fal között ücsörögve kockul az FB előtt, ahelyett, hogy a haverjaival lógna valahol.
  Egy szó, mint száz, adabszurdum, hogy akinek nincs FB fiókja, az csak bűnöző lehet. Ez egyszerűen baromság. Egyet értek az előttem szólóval, valóban a teljes megfigyelés a cél.

  1. Ez a bejegyzés bemutatja, hogyan tálalja a mainstream média a beteges elképzeléseket normálisnak.
   A fiatalokban el kell ültetni a bűnösség érzését, ha nem vetik magukat önként alá a totális megfigyelésnek és kontrollnak. Ez a jövő generációinak szól, amiért egyáltalán nem irigyelhető a helyzetük. Ha kellően át lesz mosva az agyuk, akkor viszont észre sem fogják venni (ahogy már most sem veszik észre, hogyan terelgetik őket).
   És ez nem összeesküvés-elmélet, hanem gyakorlat.

 2. Hogy hová fejlődik a világ, akinek nincs fészbukja, az csak tömeggyilkos, bűnöző lehet, undorító. Fészbukon túl is van élet. De tudjuk mi a cél, a totális megfigyelés.

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.