A globális kapitalizmus igazi arca


Igen figyelemre méltó tanulmányt jelentetett meg Kenneth Rogoff ismert amerikai közgazdász, a Harvard Egyetem tanszékvezető professzora, az IMF volt vezető közgazdásza. Tehát olyan személyről van szó, aki a globális hatalomgazdaság legmagasabb csúcsait is megjárta, a kapitalizmus iránti elkötelezettsége aligha vonható kétségbe. A Coronary Capitalism című írásában azonban olyan átfogó és megrendítő kritikáját adja a globális kapitalizmus rendszerének, ami azt látszik bizonyítani, hogy a mai rendszer által képviselt létszerveződési móddal már a legodaadóbb hívei is szembefordulnak.

Rogoff ugyanis megdöbbentő összefüggésekre irányítja rá a figyelmet. Arra tudniillik, hogy egy olyan cinikus érdekszövetség irányítja a világ nagy részének egész táplálkozási rendszerét, amely gigantikus profitját százmilliók tudatos megbetegítésére, sőt végső soron elpusztítására építi.

Arról van szó, hogy a nagy élelmiszerláncok urai – együtt-működve a globális médiával, az élelmiszer-vegyészeti konglomerátu-mokkal és az egészségügyi rendszerek „betegségipari” hatalmas-ságaival – felfoghatatlan mélységű reprodukciós katasztrófába hajszolják a nyugati világot, főként az Egyesült Államokat. Természetesen a korrupt és kollaboráns politikai oligarchia cinikus asszisztenciája mellett.

A trükk valójában pofonegyszerű! A lehető legpusztítóbb, ám nagy tömegben, olcsón előállítható zsírokat és szénhidrátokat olyan mesterséges adalékanyagokba „csomagolják”, amelyekkel szabályos függőséget idéznek elő emberek százmillióiban. A mindent elsöprő és mindent betöltő reklámkampányok „szükséglettermelő” rendszerei tudati (pontosabban tudat alatti) szőnyegbombázással lerombolnak minden józan megfontolást, így a tökéletesen védtelenné tett fogyasztó esélytelenné válik. Különösen veszélyes mindez a fiatalkorúak számára! A nyugati világban ennek következtében az előállított élelmiszerek legalább húsz százaléka már legyártása pillanatában is veszélyes hulladéknak minősül, amit ráadásul végtelen cinizmussal el is árulnak róla, hisz az amerikai angol már régóta „junk food”, vagyis szemét kaja néven említi ezeket a tápláléknak látszó valamiket.

Ahogy Rogoff írja, az Egyesült Államok felnőtt lakosságának legalább az egyharmada kórosan elhízott, és ami leginkább vészjósló, hogy a gyerekek esetében az utóbbi harminc év során az elhízottak aránya megháromszorozódott. Mindez hihetetlen mértékben növeli a szív- és érrendszeri (koszorúér!) és daganatos betegségek arányát. Többek között ezért is lehetséges az a képtelenség, hogy miközben az Egyesült Államok egy főre jutó GDP-je tizenötször akkora, mint Kubáé, egy átlag kubai mégis három évvel él tovább, mint az átlag amerikai.

Mindez már ma is iszonyú egészségügyi kiadásokat gerjeszt, de az előttünk álló évtizedek során igazi katasztrófa lehet ebből az egészből. Ám, mint arra Rogoff felhívja a figyelmet, miközben az érintett áldozatoknak ez iszonyú testi-lelki szenvedést, hatalmas anyagi kiadást jelent, az egészségügynek becézett globális betegségipar tekintélyes profitot realizál belőle. A köz érdekeit megtestesíteni hivatott állam pedig néma marad. Cinkos némaságának fő oka az, hogy nem mer szembeszállni az élelmiszer-óriások, a hatalmas reklámügynökségek és a betegségipari lobbi hármasával. Például azért nem, mert valójában ezek kitartottja lett a politikai elit.

Márpedig, írja Kenneth Rogoff, nincs más esély, hiszen csak az állam rendelkezik a legitim kényszer alkalmazásának lehetőségével, és itt bizony a kényszerítő erő, ha kell, az erőszak alkalmazása elkerülhetetlen lenne. Azért, mert a dollár százmilliárdokban mérhető, csillagászati profitok vonzereje mindent szétroncsoló erővé vált, így csak a radikális újraszabályozás lehet az egyetlen lehetőség. Szabályozni azonban csak az tud, aki nagyobb és erősebb, mint a szabályozandó objektum. Rogoff ugyan szép új világunk legsötétebb oldalainak egyikére irányítja a figyelmet, de talán mégis reménykeltő, ha egy ilyen kifogástalan pedigrével rendelkező személy fordul szembe az egykor általa is támogatott hatalmi struktúrák pusztító erejével.

Bogár László

Forrás: www.nemenyi.net


Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebook-on!

2012.04.07. A modern gyarmatosítás technikája

2012.04.03. A bankok játéka az élelmiszerárakkal a szegények rovására

2012.03.08. A népesség jelentős csökkentése szükséges

2012.03.04. Uzsorások hálójában

2012.01.31. Halj meg időben, ne okozz másoknak gondot

free counters

8 című bejegyzés “A globális kapitalizmus igazi arca” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Nos ha megtudják rólam, sebaj… A baj, hogy az emberiség többsége nem lát ki a szeméből,
  mint azt ez a cikk is igazolja.
  De népünk a legnyilvánvalóbban nyomorba döntő hazugság áradatot sem ismeri fel…
  Olvastam, és igaz, mert hazánkban saját kormányaink végzik a hazai pusztítás többségét,erre egy példa ez:
  “SAJNOS ez a kormány is csak a gazdaság összeomlását viszi előbbre,
  mert
  minden pénzkivonás a lakosságtól a kizárólag hazai vállalkozások pénzforgalmát szűkíti, a multi-cégek világszerte termelik ki hasznukat, a hazai pénzszűke épp jó nekik,
  mert
  a pénzéhség miatt olcsóbban kapnak munkaképes embert.
  Tehát ez a kormány a Nemzetközi pénzmaffia érdekeit szolgálja önként! Nem kell biztatni erre sem.
  A tömeges hazai munkahely létesítés drágábbá tenné a hazai munkaerőt a multi cégeknek,
  sőt nem lehetne kilakoltatni=legyilkolni a hazai lakosságot a Pénz-Kalóz Bank-Maffiának sem!”

 2. “…miközben az Egyesült Államok egy főre jutó GDP-je tizenötször akkora, mint Kubáé, egy átlag kubai mégis három évvel él tovább, mint az átlag amerikai.”

  United States
  78.49 év

  Cuba
  77.87 év

  Ha már a tények sem igazak, milyenek a következtetései?

  1. United States
   74,49 év

   Cuba
   77,87 év
   Így már stimmel?
   “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” 😀
   Minden billentyűzeten vannak számok…

 3. Nekem a YouTuben mostanában rendszeresen látható reklám: “Nézd meg: mikor halsz meg” Meg kapcsolódóan a reklámot a start.testinn.com nevében feltevő kedves édesanyja, meg az illető időben be nem szorult feje.

  1. Naivitás lenne azt hinni, hogy az “ingyenes” szolgáltatók nem nyújtják be előbb-utóbb a számlát. Csak úgy jópofiból adott tárhelyet a tecső (youtube) az idióta házivideóknak, meg azoknak a hülyéknek akik az ezerszer fen lévő videók mellé még a mobillal tv-ről felvett videót feltegyék.. A google is csak azért vette meg, hogy ingyenes szolgáltatásai körét bővítse.

  2. Amikor az interneten valamit ingyen elérhetsz, akkor kezdheted a gyanakodást. Mert akkor TE vagy az áru!
   A neten semmi sincs ingyen! Aki azt elhiszi egy barom. Az adataiddal fizetsz, amit az “ingyenes” szolgáltatásért cserében jó pénzért elad a szolgáltató (igen a Google, FaceBook, YouTube is ebből lett sok milliárd dollárt hozó vállalkozás. nem abból, amit tőled beszedett). És mindent(!) eladnak rólad, amit csak meg lehet tudni: mi érdekel, mit írsz be a keresőbe, mit szeretsz, milyen oldalakat nézel a neten stb…
   Hogy Te erről nem tudsz? Nem kérdeztek meg, hogy kiadhatják-e? 😀

   Ébresztő, itt az ideje felébredni: ez a ValóVilág 😀

Hozzászólás:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.